Την προσήλωση της Fed στη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% αλλά και στη διασφάλιση της «υγείας» της αγοράς εργασίας, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης νομισματικής πολιτικής μετά το πέρας της διήμερης συνάντησης της FOMC.

Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις η Τράπεζα αποφάσισε να πραγματοποιήσει άλλη μία παύση, μετά από εκείνη του Ιουλίου, με τον Πάουελ να επισημαίνει ότι η Fed είναι τώρα «σε θέση να προχωρήσει προσεκτικά» στο να εξετάσει αν θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα τρέχοντα δεδομένα, πρόσθεσε.

Τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τις πάγιες επενδύσεις, αναφέρει ο Πάουελ, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, αλλά οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης συνεχίζουν να βρίσκονται σε «καλύτερη ισορροπία».

Όσον αφορά την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας, ο πρόεδρος της Fed ανέφερε πως επεκτείνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο φέτος ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν «ιδιαίτερα εύρωστες». Η στέγαση έχει «ανέβει κάπως» αν και τα υψηλότερα επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις σταθερές επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με την αγορά εργασίας, ο Πάουελ υπογράμμισε πως παρατηρούνται σημάδια χαλάρωσης των μισθολογικών αυξήσεων αλλά προειδοποίησε ότι η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά των διαθέσιμων εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι «οι συνθήκες προσφοράς και ζήτησης συνεχίζουν να έρχονται σε καλύτερη ισορροπία» στην αγορά εργασίας.

Ωστόσο, τόνισε πως «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας του 2%» επισημαίνοντας ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν επίμονες. Υπάρχει «πολύς δρόμος μπροστά» στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, τόνισε ο Πάουελ εφιστώντας την προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Σημειώνεται πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως ευρέως αναμενόταν, αφήνοντας να εννοηθεί ωστόσο πως αναμένει μία επιπλέον αύξηση των επιτοκίων πριν τα τέλη του έτους και λιγότερες μειώσεις το επόμενο έτος σε σύγκριση με τον αριθμό που φαινόταν να προβλέπει προηγουμένως.

Διαβάστε ακόμη: