Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, μετά την άνοδο άνω του 1% την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω των ανησυχιών για τη διαταραχή του παγκόσμιου εμπορίου και τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent σημείωσε άνοδο 6 σεντς, ή 0,1%, στα 79,29 δολάρια το βαρέλι έως τις 01:37 GMT ενώ το αμερικανικό αργό  West Texas Intermediate (WTI) ήταν στα 74,11 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 17 σεντς ή 0,2%.

Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε την Τρίτη μια ειδική ομάδα για τη διασφάλιση του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι επιθέσεις από Υεμενίτες μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν ανάγκασαν τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν δρομολόγιο, πυροδοτώντας φόβους για συνεχείς διακοπές στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Χούτι υποσχέθηκαν να αψηφήσουν μια ναυτική αποστολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να συνεχίσουν να στοχεύουν τα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας για να υποστηρίξουν το κυβερνών κίνημα της Χαμάς της παλαιστινιακής θύλακας της Γάζας.

Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης περνά από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό πετρελαίου ήταν περιορισμένος μέχρι στιγμής, είπαν οι αναλυτές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής εξάγεται μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Οι ΗΠΑ αγόρασαν 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού για παράδοση τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Ενέργειας τους, ανεβάζοντας τις συνολικές αγορές σε περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια καθώς συνέχισαν να αναπληρώνουν τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία πέρυσι.

Τα αποθέματα αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές, επικαλούμενες στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση των αποθεμάτων αργού σε δημοσκόπηση του Reuters. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει τα επίσημα στοιχεία των αμερικανικών αποθεμάτων στις 10:30 π.μ. ET (1530 GMT) την Τετάρτη.

Η S&P Global Commodity Insights ανέφερε ότι κοιτάζοντας το μέλλον, οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε χώρα στην ιστορία, οδηγώντας σε ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ+ που θα καλύψει περισσότερο από την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση το 2024.

Διαβάστε ακόμη: