Η BP έγινε η τελευταία εταιρεία που σταμάτησε τα ταξίδια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μετά από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία από μαχητές Χούτι από την Υεμένη.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο πετρελαϊκός κολοσσός είπε ότι η ασφάλεια των εργαζομένων του ήταν η προτεραιότητά του.

«Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε. «Θα διατηρήσουμε αυτή την προληπτική παύση υπό συνεχή επανεξέταση, ανάλογα με τις συνθήκες που εξελίσσονται στην περιοχή».

Ναυτιλιακοί γίγαντες όπως οι MSC, Hapag-Lloyd, CMA CGM και Maersk έχουν επίσης ανακοινώσει όλες αναστολές των ταξιδιών μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω της απειλής με drone, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στον βασικό σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η βία επαναλήφθηκε τη Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον Οργανισμό Ναυτιλιακού Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου να λέει ότι ειδοποιήθηκε ότι ένα σκάφος σχεδόν 30 μίλια μακριά από το λιμάνι Μόκα της Υεμένης «βίωσε μια έκρηξη στην πλευρά του λιμανιού του».

Σε ξεχωριστό σημείωμα, το UKMTO είπε ότι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό κατά το οποίο το σκάφος AST εκτόξευσε προειδοποιητικές βολές σε ένα σκάφος με ένοπλο προσωπικό που το πλησίαζε.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι το M/V Swan Atlantic — ένα δεξαμενόπλοιο χημικών και πετρελαϊκών προϊόντων — δέχθηκε επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα από πολλαπλούς βλήματα που εκτοξεύθηκαν από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούτι.

Οι αναλυτές λένε ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο σοκ στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη ανέβει απότομα μετά την ανακοίνωση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent με λήξη Φεβρουαρίου να αυξάνονται κατά 1,50 δολ. το βαρέλι στα 78,05 δολ. το βαρέλι στις 13:19 ώρα Λονδίνου, ενώ το συμβόλαιο του Ιανουαρίου με το Nymex WTI ήταν υψηλότερο κατά 1,44 δολ. το βαρέλι στα 72,87 δολ. ανά βαρέλι.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν μπόρεσε να αποφύγει να παρασυρθεί στις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τα χτυπήματα κατά του Ισραήλ και των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ μέχρι να σταματήσει η «επιθετικότητα» στη Λωρίδα της Γάζας. Η Διώρυγα του Σουέζ διασχίζει την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ στα νότια.

Διαβάστε ακόμη: