Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, σε τροχιά για να σημειώσουν την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο τους σε δύο μήνες, αφού επωφελήθηκαν από τις ανοδικές προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τη ζήτηση πετρελαίου για το επόμενο έτος και το ασθενέστερο δολάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκε κατά 27 σεντς στα 76,88 δολάρια το βαρέλι. Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ ανέβηκε επίσης 27 σεντς, στα 71,85 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς ήταν σε πορεία για ένα μέτριο εβδομαδιαίο κέρδος, αφού ακυρώθηκαν με μια ανακοίνωση στα μέσα της εβδομάδας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού το επόμενο έτος.

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, αφού η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα τελείωσαν και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού έρχεται το 2024. Ο δείκτης του δολαρίου ήταν γενικά σταθερός την Παρασκευή. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2024, ανέφερε η IEA σε μηνιαία έκθεση, αυξημένη κατά 130.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή της, επικαλούμενη βελτίωση των προοπτικών για τη ζήτηση στις ΗΠΑ και χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.

Η εκτίμηση για το 2024 είναι λιγότερο από το ήμισυ της πρόβλεψης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) για αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησε στα τέλη Νοεμβρίου σε οικειοθελείς περικοπές περίπου 2,2 εκατομμυρίων bpd που θα διαρκέσουν όλο το πρώτο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επηρέασαν τις τιμές.

Ο γερμανικός δείκτης HCOB Flash Composite Purchasing Managers’ Index (PMI), που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε για έκτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στο 46,7 τον Δεκέμβριο από 47,8 του Νοεμβρίου, κάτω από το 48,2 που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι.

Διαβάστε ακόμη: