Το πετρέλαιο ανέβηκε από τα χαμηλά πέντε μηνών καθώς το δολάριο υποχώρησε μετά το σαφέστερο σημάδι μέχρι τώρα ότι η επιθετική νομισματική πολιτική της αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve έχει τελειώσει.

Το Brent ξεπέρασε τα 76 δολάρια το βαρέλι -μετά από άνοδο 1,4% την Τετάρτη– καθώς ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, καθιστώντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα πιο ελκυστικά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά περίπου 2%.

Η Fed κράτησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη. Ο πρόεδρος Jerome Powell είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στρέφουν τώρα την εστίασή τους στο πότε θα μειώσουν το κόστος δανεισμού καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται.

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησαν επίσης τα επιτόκια την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έκοψε σχεδόν 400.000 βαρέλια την ημέρα από τις εκτιμήσεις για την αύξηση της κατανάλωσης για τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Τόνισε την «περαιτέρω αποδυνάμωση του μακροοικονομικού κλίματος», αν και αύξησε τις προοπτικές της για την ετήσια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα.

Το Brent εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 20% από το υψηλό στα τέλη Σεπτεμβρίου λόγω της αύξησης των εξαγωγών από χώρες εκτός ΟΠΕΚ και φοβούνται ότι οι προοπτικές ζήτησης επιδεινώνονται. Επιπλέον, η αγορά είναι δύσπιστη εάν θα τηρηθούν πλήρως οι βαθύτερες εθελοντικές περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης για δεύτερη εβδομάδα, εντείνοντας την ανοδική κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη: