Σύννεφα στον ορίζοντα των τιτλοποιήσεων «βλέπει» η Κομισιόν και στην 14η μεταμνημονιακή έκθεσή της σημειώνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά ακριβότερο για τις τράπεζες –που θα θελήσουν να εντάξουν νέες τιτλοποιήσεις– το πρόγραμμα εγγυήσεων «Ηρακλής», διότι αυξάνεται το ύψος των προμηθειών προς το Δημόσιο.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Το κόστος για τις τράπεζες θα αυξηθεί, λόγω των αυξανόμενων προμηθειών εγγύησης εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στα spreads swap».

Παράλληλα, τονίζει ότι οι μελλοντικές προσπάθειες των τραπεζών, για την επίτευξη δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων πιο κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., θα βασίζονται όλο και περισσότερο:

-στην προσφορά νέων δανείων από τις τράπεζες, αλλά και

-στη διαχείριση δανείων από τράπεζες και servicers, καθώς θα πρέπει να προσφέρουν βιώσιμα μακροπρόθεσμες λύσεις

-ενώ η αποτελεσματική ανάκτηση εξασφαλίσεων θα είναι ζωτικής σημασίας όταν δεν είναι εφικτή η επιτυχής αναδιάρθρωση.

Τα «κόκκινα» δάνεια έφυγαν μεν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, όμως βρίσκονται στα χέρια των servicers, οι οποίοι στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 είχαν υπό διαχείριση 79,7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα περισσότερα ως τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια καθυστερούμενων δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής».

«Αυτές οι εταιρίες στοχεύουν στη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων μέσω αναδιαρθρώσεων και, εάν δεν είναι εφικτό, με ρευστοποιήσεις.

Η πανδημία έχει περιπλέξει την ομαλή εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων για ορισμένα από τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται στην 14η μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης.

Επισημαίνει ότι: Το νέο εργαλείο εξωδικαστικής ρύθμισης αναμένεται επίσης να διευκολύνει τις προσπάθειες των servicers να επιτύχουν τους στόχους των business plans. Επιπλέον, προκειμένου να βελτιωθεί η δημιουργία ταμειακών ροών για ορισμένα από αυτά τα σχήματα, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης εξετάζουν το ενδεχόμενο στοχευμένων πωλήσεων χαρτοφυλακίων δανείων.

Η σταδιακή ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς για αυτά τα δάνεια αναμένεται να διευκολύνει την τραπεζική αναχρηματοδότηση των οφειλετών που θα υποστούν αναδιάρθρωση και θα επαναλειτουργήσουν, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως υπό προϋποθέσεις να επανέλθουν στο χαρτοφυλάκιο δανείων των τραπεζών στο μέλλον».

Ακόμα η Κομισιόν, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, σημειώνει πως η διεξαγωγή τους έχει επιταχυνθεί – μετά την επανέναρξη τους τον περσινό Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 18 Μαρτίου 2022 διενεργήθηκαν 9.586 πλειστηριασμοί, από τους 13.695 που είχαν προγραμματιστεί (ποσοστο πάνω από 70%), και άλλαξαν χέρια 1.917 ακίνητα.

Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει πως: «Από αυτά τα ακίνητα πάνω από τα μισά αποκτήθηκαν από τρίτους, σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το παρελθόν, όταν η πλειονότητα των δημοπρατούμενων ακινήτων κατέληγε στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών και των servicers».

Η Κομισιόν διατύπωσε επίσης την πεποίθησή της ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω βελτιώσεις στον μηχανισμό των πλειστηριασμών, δεδομένου ότι οι πρόσφατα εγκριθείσες νομικές βελτιώσεις (όπως για παράδειγμα η αυτόματη προσαρμογή της τιμής) τέθηκαν σε ισχύ μόλις την 1η Ιανουαρίου 2022.

Και υπογραμμίζει ότι η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους θα παρακολουθούνται σε συνεχή βάση.