Οι μετοχές της Burberry υποχώρησαν 9% την Πέμπτη μετά την προειδοποίηση του βρετανικού λιανοπωλητή πολυτελούς μόδας ότι τα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρο το έτος θα έρθουν στο χαμηλό άκρο των προβλέψεων εν μέσω παγκόσμιας επιβράδυνσης των δαπανών πολυτελείας.

Η εταιρεία προειδοποίησε επίσης ότι μπορεί να χάσει τις ετήσιες προβλέψεις εσόδων της για χαμηλή διψήφια ανάπτυξη.

Στην έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους, την Πέμπτη, η Burberry ανέφερε ότι η συγκρίσιμη αύξηση των πωλήσεων καταστημάτων επιβραδύνθηκε σε μόλις 1%, από 18% το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η δυναμική στην Κίνα εξαφανίστηκε.

Η εταιρεία κατέγραψε λειτουργικά κέρδη 223 εκατομμυρίων λιρών εξαμήνου (276,64 εκατομμύρια δολάρια), μειωμένα κατά 15% από πέρυσι, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Jonathan Akeroyd είπε ότι η Burberry έκανε «καλή πρόοδο» στους στρατηγικούς της στόχους.

«Συνεχίσαμε να χτίζουμε δυναμική γύρω από το νέο μας δημιουργικό όραμα με το λανσάρισμα της συλλογής Winter 23 τον Σεπτέμβριο, της πρώτης που σχεδιάστηκε από τον Daniel Lee», δήλωσε ο Akeroyd σε δήλωση.

«Ενώ το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει γίνει πιο προκλητικό πρόσφατα, είμαστε σίγουροι για τη στρατηγική μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας ως η σύγχρονη βρετανική μάρκα πολυτελείας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων μας».

Η πιο ήπια ζήτηση για είδη πολυτελείας επιβαρύνει τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα και ο υψηλότερος πληθωρισμός περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες για είδη πολυτελείας.

Ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελείας στον κόσμο, η LVMH, ανέφερε επίσης τριμηνιαία επιβράδυνση των πωλήσεων τον περασμένο μήνα, ενώ ο ιδιοκτήτης της Cartier Richemont
έχει προειδοποιήσει για ασθενέστερη ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμη: