Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ελαφρώς ανοδικά τη Δευτέρα μετά από μια ασταθή ημέρα διαπραγμάτευσης, με την προσοχή αυτή την εβδομάδα να είναι στραμμένη στη δημοσίευση των σημειώσεων συνεδρίασης της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινήθηκε αμφιταλαντευόμενος μεταξύ απωλειών και κερδών καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης για να κλείσει τελικά με άνοδο 0,1%.

Οι μετοχές της εξόρυξης ήταν οι πιο ανοδικές, σημειώνοντας αύξηση 2,4%, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 0,6% και τα οικιακά αγαθά σημείωσαν πτώση 0,5%.

Ο Stoxx αψήφησε τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας για να ανέβει υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα, παρά την ελαφρά υποχώρηση την Παρασκευή, καθώς οι οικονομικές προοπτικές για την περιοχή συνέχισαν να λαμπρύνονται και αρκετά εταιρικά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ο δείκτης έφτασε σε υψηλό ενός έτους, ενώ τόσο ο FTSE 100 όσο και ο γαλλικός CAC 40 άγγιξαν υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν με ενδιαφέρον καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δημοσιεύει πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση την Τετάρτη.

Τα στοιχεία της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Δευτέρας έδειξαν ότι η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα συρρικνώθηκε κατά 2% τον Δεκέμβριο, με πτώση 8% στη Γερμανία. Οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών διέλυσαν την είδηση και διαπραγματεύθηκαν 0,3% υψηλότερα.

Το απόγευμα της Δευτέρας δημοσιεύθηκαν επίσης τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης, τα οποία παρουσίασαν αύξηση στο -19,0 τον Φεβρουάριο. Ο αριθμός ταιριάζει με τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters, αλλά έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ήταν ακόμα πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Οι αγορές στην Ασία-Ειρηνικό έκλεισαν ως επί το πλείστον με άνοδο, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανείου 1 και 5 ετών, όπως αναμενόταν ευρέως.

Οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές τη Δευτέρα για την Presidents’ Day.

Διαβάστε περισσότερα