O Βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε πάνω από τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά την Πέμπτη, με έναν αναλυτή να υποδηλώνει ότι ο λόγος πίσω από τη ζήτηση για τις βρετανικές μετοχές είναι ότι «το βαρετό είναι το νέο σέξι».
Παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τις πιο αδύναμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ όλων των μεγάλων οικονομιών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ο δείκτης blue chip της χώρας έφτασε σε υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και έκλεισε στις 8.012,53 μονάδες την Πέμπτη.
Μετά από μια δύσκολη χρονιά το 2022, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων και η εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης πυρπόλησαν τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο.
Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε τις συναλλαγές της Παρασκευής με άνοδο 7,5% μέχρι στιγμής το 2023, αν και αυτό παραμένει πίσω από τα κέρδη της τάξεως του 9,5% του Ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600.
Ο FTSE 100 υποχώρησε 0,25% μέχρι τα μέσα του πρωινού στο Λονδίνο την Παρασκευή, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου ξεπουλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη, αν και οι απώλειες ήταν σημαντικά μικρότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Αυτή τη στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη βρίσκονται σε ένα γλυκό σημείο πληθωρισμού. Δεν ψύχεται ακριβώς γρήγορα, αλλά ψύχεται πιο γρήγορα από όσο περίμεναν πολλοί», δήλωσε ο επικεφαλής χρηματοοικονομικής ανάλυσης στη βρετανική επενδυτική πλατφόρμα AJ Bell.
«Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη ότι οι καταναλωτές μπορεί απλώς να έχουν αρκετά χρήματα για να τα βγάλουν πέρα, ότι αυτά τα αμφιλεγόμενα κέρδη που απολαμβάνουν αυτοί οι ενεργειακοί γίγαντες δεν θα μείνουν για πάντα επειδή η τιμή της ενέργειας πέφτει γρήγορα».
Ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο στο 10,1%, αν και παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2%, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ασυνήθιστα σφιχτή.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε επίσης για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 8,5% τον Ιανουάριο, επιστρέφοντας στη γη με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε ακόμη: