Νέο πλαίσιο με πολλές επικίνδυνες μεταβλητές και ελάχιστες σταθερές προοιωνίζεται για την χώρα, την οικονομία αλλά και τις αγορές διεθνώς ο Σεπτέμβριος.

Οι παράγοντες που πρόκειται να επηρεάσουν τις εξελίξεις καθημερινά αυξάνονται ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών αποκτούν ειδικό βάρος το οποίο δεν είχαν στο παρελθόν, δημιουργώντας την αίσθηση ότι εισερχόμαστε σε έναν δύσκολο αλλά ενδιαφέροντα μήνα ο οποίος πιθανόν να δείξει τι πρόκειται στην συνέχεια να επακολουθήσει.

Οι κίνδυνοι υπαρκτοί και σοβαροί παρά το γεγονός πως μια πρώτη ανάγνωση του ημερολογίου σε ό,τι αφορά «τα προσεχώς» μπορεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά ως προς τα επέκεινα.

Την άλλη Παρασκευή ο καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει και επίσημα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ low από BB high με σταθερές προοπτικές.

Έπονται στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 οι Moody’s θα αναβαθμίσει στην Ελλάδα σε Ba2 από Ba3 και ακολουθεί στις 20 Οκτωβρίου 2023 ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s που αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές, δηλαδή θα επαναφέρει τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.

Μένουμε προς το παρόν σε αυτά, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται και η τελική κρίση του Fitch για τον οποίο δεν είναι σαφές εάν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- αλλά μπορεί να μεταβάλει σε θετικές τις προοπτικές.

Σίγουρα πρόκειται για καλά νέα και με βάση αυτά συμπεριφέρθηκε τον Αύγουστο ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου που κρατήθηκε στο επίπεδο των 1.300 μονάδων, σημειώνοντας υποχώρηση μόλις 1,5%.

Χωρίς αμφιβολία προς αυτό συνεπικούρησαν τα πολύ καλά εταιρικά νέα, οι επιδόσεις του εξαμήνου που ανακοινώνονται, οι σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις με εξωστρέφεια κορυφαία των οποίων θεωρούμε την εδραίωση της Eurobank στην Κύπρο με τον πλήρη έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας, το πλήθος θετικών εκθέσεων των διεθνών οίκων για πολλές ελληνικές εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες.

Δίπλα σε αυτά πρέπει να προστεθούν οι πολύ θετικές επιδόσεις του τουρισμού και η διαφαινόμενη σταθεροποίηση του πληθωρισμού πλην τροφίμων.

Ελλείματα

Όλα αυτά όμως δεν συμβαίνουν σε «κενό αέρος». Η χώρα αυτό το καλοκαίρι αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες πυρκαγιές της τελευταίας εικοσαετίας, με έναν όπως αποδείχθηκε ανεπαρκή και ανέτοιμο μηχανισμό αντιμετώπισης, με την κυβέρνηση να δείχνει σημεία πρόωρης κόπωσης και αδυναμίας χειρισμού κρίσιμων θεμάτων (π.χ. Κροάτες χουλίγκαν), το σύνολο του πολιτικού προσωπικού δεν φαίνεται να δείχνει ότι διαθέτει την απαραίτητη συναίσθηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ κάποιοι πολιτικοί επέδειξαν παροιμιώδη ανικανότητα και ως προς την ενσυναίσθηση.

Να το πούμε ακόμα πιο καθαρά περισσεύει η αλαζονεία, απουσιάζει η μετριοφροσύνη.

Κάτω από τα συγκεκριμένα δεδομένα εισήλθε ο Σεπτέμβριος κατά τον οποίο θα φανεί εν πολλοίς πού «πάει το πράγμα» και σε πολλαπλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι μετά το δίμηνο καλοκαιρινών περιπετειών έπαθε και έμαθε, η αντιπολίτευση πως αποκτά έναν σταθερό βηματισμό και είναι εδώ με νέες εναλλακτικές προτάσεις, οι οικονομικοί παράγοντες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποδείξουν –όπως άλλωστε και στο παρελθόν– ότι ξέρουν από αντιξοότητες και δεν τους πτοεί το επιχειρείν στα δύσκολα.

Όλοι δουλεύουν για τον Μητσοτάκη – Διασπάσεις στην Ακροδεξιά και αυτονομήσεις στην Κεντροαριστερά – Ο Κασσελάκης μπαίνει σφήνα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σε απόγνωση ο Ανδρουλάκης – Η ΝΔ κινδυνεύει μόνο από τους «κακούς» υπουργούς της!

Πολλαπλά στοιχήματα

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός καλείται κατά τις επόμενες μέρες να κάνει διακριτή την πολιτική της κυβέρνησης κατά τους επόμενους μήνες.

Όπως κάθε χρόνο, οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ αποτελούν βασικό παράγοντα των εξελίξεων τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης.

Ήδη χθες ανακοινώθηκε μια σειρά κινήσεων σε νομοθετικό επίπεδο η οποία καλύπτει τομείς όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, η Οικονομία και η καθημερινότητα των πολιτών, τους οποίους έχει θέσει ως προτεραιότητες στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση.

Όμως πέραν των εξαγγελιών στις οποίες διαπρέπει η Ν.Δ. (και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογα φαινόμενα) ζητούμενο και κρίσιμο είναι όλα αυτά να γίνουν πράξη, σε τομείς που και κρίσιμοι είναι και για τους οποίους δεν χωρούν άλλες αναβολές (υγεία, δημόσια διοίκηση, δικαιοσύνη) αλλά και τις υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Ας μας επιτραπεί μια μόνη ειδική αναφορά: Ποιος κυβερνητικός παράγων αισθάνεται ικανοποιημένος από την εικόνα των δημοσίων συγκοινωνιών στην Αθήνα και μπορεί να τολμήσει να πει στον κάτοικο της πρωτεύουσας να περιορίσει τη χρήση του ΙΧ του;

Πρόβλεψη, το κυκλοφοριακό κομφούζιο των επομένων μηνών θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής σε μια πόλη που μόλις έχασε ένα μεγάλο μέρος του πνεύμονα αναπνοής της, την Πάρνηθα.

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μετά το δημοσίευμα για τον Δημήτρη Μάντζο και τα funds

Ανεπαρκής αντιπολίτευση

Οι επόμενες βδομάδες κρίσιμες είναι και για το σύνολο της καθημαγμένης μετά τις εκλογές του Ιουλίου αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ πολιτικό λόγο, τα άλλα κόμματα προσπαθούν να ψελλίσουν κάτι χωρίς να το επιτυγχάνουν και ένας καταδικασμένος για κακούργημα κατόρθωσε να επηρεάζει άμεσα νεοπαγή πολιτικό φορέα, που όπως αποδεικνύεται εισήλθε στη Βουλή εξαπατώντας (;) 250.000 πολίτες.

Έτσι και από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν διαφαίνονται προς το παρόν εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να πείσουν, να κάνουν υπερβάσεις και να αρθρώσουν πειστικό πολιτικό λόγο. Όσο για τα περί παρέμβασης της φύσης που απεχθάνεται τα κενά, θα υπενθυμίσουμε μόνο ότι εφόσον η καταστροφή είναι ανεπανόρθωτη (π.χ. δάσος Δαδιάς), ο από μηχανής θεός, έχει δύσκολο έργο.

ΗΠΑ: Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, στο 8,3%

Αμερικανική οικονομία: Σκληρή προσγείωση;

Εκτός των δυσκολιών στο εσωτερικό και έξω δεν πάει (το πράγμα) καλά.

Η αμερικανική προεδρία ζήτησε την Πέμπτη από το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει το ταχύτερο παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού ώστε οι ΗΠΑ να μη βιώσουν σε έναν μήνα το πολυσυζητημένο shutdown, την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους.

Το αμερικανικό κοινοβούλιο είναι μοιρασμένο, με τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτά των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικάνων. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που η μεγαλύτερηοικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου.

Μόλις τον Ιούνιο αποφεύχθηκε ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και την αμερικανική δεξιά.

Η συζήτηση αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί σε συμπληρωματικά κονδύλια περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε η προεδρία την 10η Αυγούστου.

Ως προς τις αγορές, και σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις, ο Αύγουστος δεν είναι συνήθως ευχάριστος για τις μετοχές και δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για τον Σεπτέμβριο. Αυτοί οι μήνες είναι ιδιαίτερα κακοί για τους traders κατά το έτος πριν από τις προεδρικές εκλογές, επίσης.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα υπάρχουν πολλά περισσότερα από την ιστορία που βαραίνουν τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της JP Morgan, Dubravko Lakos, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC μετά την ομιλία του Jerome Powell στο Jackson Hole ότι το ράλι της αγοράς το 2023 έχει τελειώσει και οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι στην τρέχουσα τοποθέτησή τους.

Κατά την άποψή του η αγορά δεν θα δει χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας σύντομα και η «γερακίσια» στάση της Fed θα περιορίσει τελικά τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των μετοχών. Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεχιζόμενη ισχύς της οικονομίας έχει απλώς απομακρύνει τον χρόνο μιας ύφεσης και το σενάριο της “σκληρής προσγείωσης” είναι αναπόφευκτο.

«Απλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και η ανάπτυξη θα είναι μια χαρά» είπε ο Lakos.

Διαβάστε ακόμη: