Θετικό «σήμα» για την ελληνική οικονομία με την αναβάθμιση των προοπτικών της από «σταθερές» σε «θετικές» έστειλε, στη νεότερη αξιολόγηση της,  η Standard & Poor’s.

Ωστόσο, διατήρησε τη βαθμολογία της χώρας μας σε «ΒΒ+», ήτοι μια… ανάσα από τον «εθνικό στόχο» της επενδυτικής βαθμίδας.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έχει κινηθεί δυναμικά το τελευταίο διάστημα, με την S&P να την αναθεωρεί προς τα πάνω πέρυσι τον Απρίλιο και τους έτερους διεθνείς οίκους να ακολουθούν στο ίδιο μοτίβο, η Fitch τον Ιανουάριο του 2023 και η Moody’s το Μάρτιο.

Πάντως με την απόφαση αυτή θα πρέπει να περιμένουμε ορισμένους μήνες ακόμη, προτού η χώρα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από 13 χρόνια, όταν δηλαδή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν την… πολυπόθητη πιστοποίηση του «investment grade».

Η επόμενη αξιολόγηση της Standard & Poor’s για την Ελλάδα έχει οριστεί στις 20 Οκτωβρίου 2023.

Στο μεσοδιάστημα, πάντως, η Ελλάδα θα έχει κι άλλες ευκαιρίες από τους έτερους διεθνείς οίκους.
Την Fitch στις 9 Ιουνίου, που είναι και το αμέσως επόμενο ραντεβού, την Scope στις 4 Αυγούστου, την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και την Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τι αναφέρει η έκθεση

Το θετικό outlook αντανακλά τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνάμα με το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική αντοχή της ελληνικής οικονομίας, μαζί και με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημοσιονομικά δεδομένα και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Κάνει μνεία στην ταχύτερη δημοσιονομική αναπροσαρμογή μεταξύ των μελών της ΕΕ, το 2022, με αποτέλεσμα το πρωτογενές ισοζύγιο να επιστρέψει σε πλεόνασμα.

Επισημαίνεται δε, πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά επισημαίνεται πως ο S&P μπορεί να αναβαθμίσει τη βαθμολογία της Ελλάδας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία διατηρηθεί κατά την περίοδο που καλύπτεται από τις προβλέψεις του οίκου, μέχρι το 2026.

Επίσης αναφέρεται  ρητά ότι η αναβάθμιση πιθανότατα θα συνδεθεί με το αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει το ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οδηγώντας έτσι σε ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική παρά τις δύσκολες εξωτερικές μακροοικονομικές συνθήκες.

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,9% σε πραγματικούς όρους το 2022, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ της πανδημίας, παρά το ενεργειακό σοκ.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2019, ενώ οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες κατά την τελευταία δεκαετία.

Με σταθερή επενδυτική προοπτική και χωρίς σημάδια άμβλυνσης των αριθμών του τουρισμού, βλέπουμε την οικονομική ανάπτυξη να φτάνει τουλάχιστον στο 2,5% το 2023 και κατόπιν να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 3% την περίοδο 2024-2026.