Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας και η αβεβαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης, τουλάχιστον από την πρώτη Κυριακή, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες και για μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά και των ευρωπαϊκών ηγεσιών, αλλά και κορυφαίων κοινοτικών οργάνων, φυσικά και μεμονωμένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Μεταξύ αυτών και η γαλλική τράπεζα Société Générale, η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος της και να αναπτύσσεται καλύτερα από την Ευρωζώνη.

Η SoGen αναφέρει ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας θα στηρίξουν μεν την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί όχι μέσα στους προσεχείς μήνες, με πιο πιθανή ημερομηνία το τέλος του 2023, χωρίς να αποκλείει και το σενάριο μέχρι το τέλος του 2024.

Η τελευταία αυτή εκδοχή, δεν μας αρέσει φυσικά, αλλά την καταγράφουμε.

Για την καθαρά πολιτική έκβαση της διαδικασίας των εκλογικών αναμετρήσεων και την πολιτική των συνεργασιών μεταξύ κομμάτων, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, οι πιο προβληματικοί συνασπισμοί, για τις αγορές και την ΕΕ, θα ήταν είτε o συνδυασμός ΝΔ-Ελληνική Λύση, ένα ευρωσκεπτικιστικό υπερ-εθνικιστικό κόμμα, είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25, το οποίο είναι κόμμα του πρώην Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Θεωρεί όμως η Société Générale, ότι και στις δύο αυτές επιλογές, πως τα κόμματα αυτά που τις απαρτίζουν, πιθανότατα δεν θα έχουν είτε την απόλυτη πλειοψηφία είτε την πολιτική βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Εδώ είμαστε, οι μέρες κυλούν, γεγονότα είχαμε και θα έχουμε κι άλλα, κάποια εκ των οποίων πιθανόν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την τελική κρίση και επιλογή των ψηφοφόρων. Οψόμεθα…

Διαβάστε περισσότερα