Ως απόλυτο «σταρ» της τεχνολογίας αποκαλεί πλέον σύσσωμη η επενδυτική –και όχι μόνο– κοινότητα τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Η κινητοποίηση 200 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. σε επενδύσεις γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο, προκειμένου η Γηραιά Ηπειρος να μη χάσει το τρένο της καινοτομίας, θα μπορούσε, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, να αποτελέσει και σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας. Από λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπουν τις πιθανότητες επιτυχίας μιας κλινικής έρευνας και την ανακάλυψη νέων χημικών μορίων έως και την εκπαίδευση ρομπότ που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια, ελληνικές εταιρείες διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην παγκόσμια αγορά ΑΙ.
«Επειδή η Ελλάδα στον κλάδο της τεχνολογίας και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης διαθέτει ένα πολύ καλό ακαδημαϊκό δυναμικό και ανθρώπινο ταλέντο, έχουμε μια ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε, ιδίως εάν επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένους τομείς που η χώρα μπορεί να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα», αναφέρει στην «Κ» ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, εταίρος στο αμερικανικό Threshold Ventures και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη. Ξεχωριστή ευκαιρία αποτελεί, όπως σημείωσε και ο ίδιος, το εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης (AI factory) που αναμένεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, οι δράσεις του οποίου επικεντρώνονται σε τρεις τομείς: την υγεία, το περιβάλλον και τη γλώσσα.
Στο μεταξύ, ήδη νεοφυείς εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες ΑΙ σε αυτούς τους νευραλγικούς κλάδους κεντρίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Found.ation, Startups in Greece 2024-2025, η τεχνητή νοημοσύνη μαζί με τον κλάδο της υγείας (healthtech) αλλά και τη βιοτεχνολογία ήταν οι τομείς που εξασφάλισαν τις περισσότερες χρηματοδοτήσεις κατά την περυσινή χρονιά. Οπως προκύπτει, ο συγκεκριμένος κλάδος κατέλαβε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πρώτη θέση στην προτίμηση των επενδυτών, με εταιρείες Ελλήνων που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και παρουσία στη χώρα μας να αντλούν μεγάλα ποσά χρηματοδότησης. Τέτοια ήταν η περίπτωση της εταιρείας Axelera AI του Ευάγγελου Ελευθερίου, που άντλησε 65 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα State of AI in 2024 που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το The Recursive, η Ελλάδα διαμορφώνει σταδιακά κρίσιμη μάζα επιχειρήσεων, αριθμώντας 188 εταιρείες που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά την Πολωνία, στην Ελλάδα συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών του κλάδου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
«Η Πολωνία, η Ελλάδα και η Ρουμανία πρωτοστατούν στη δραστηριότητα των startups στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύοντας το 23,4%, το 17,5% και το 13,6% των startups αντίστοιχα», αναφέρει η σχετική έρευνα. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, από το 2021 έως το τέλος Αυγούστου του 2024, εταιρείες που παράγουν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης στην περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εξασφαλίσει κεφάλαια συνολικού ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Το 2024 οι ελληνικές ΑΙ εταιρείες προσείλκυσαν συνολικά πάνω από 123 εκατ. σε επενδύσεις, επίδοση που κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη θέση, μετά την Πολωνία. Στη σχετική λίστα ξεχωρίζουν η Harbor Lab, η οποία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης δίνει τη δυνατότητα στις ναυτιλιακές εταιρείες να διαχειρίζονται τις διαδικασίες ελλιμενισμού των πλοίων τους, παρέχοντας λύσεις στη διαχείριση εξόδων ελλιμενισμού.
Διαβάστε ακόμη:
- Οικονόμου: Μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης -Η αναγκαιότητα μιας νέας στρατηγικής
- Νέες τάσεις στην Golden Visa: Οι επενδυτές αναζητούν επαγγελματικά ακίνητα για ανακατασκευή
- Διπλωματικός «σεισμός»: Οι ΗΠΑ προχωρούν σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία – Η Ευρώπη αντιδρά
- Super League: Εκτός έδρας αποστολή για τον Ολυμπιακό – Εντός έδρας μάχες για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ