Η απόφαση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς την άμεση συμμετοχή των Ευρωπαίων, έχει προκαλέσει διπλωματική αναταραχή στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει ένα σχέδιο ειρήνευσης, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τις συνομιλίες να έχουν προγραμματιστεί στη Σαουδική Αραβία.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στο Παρίσι – Ανησυχία για τον Ρόλο της Ευρώπης στην Ουκρανία
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις, συγκαλούν έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, με στόχο να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις. Την ανακοίνωση έκανε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ευρώπης ότι η Ουάσινγκτον κινείται μονομερώς, αποκλείοντας τους Ευρωπαίους από τη διαδικασία.
Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν στη συνάντηση των Παρισίων, ωστόσο έχουν ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.
Συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία – Το Κίεβο Διαμαρτύρεται
Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, αναμένεται να συναντηθούν με Ρώσους αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση για να συμμετάσχει στις συνομιλίες. Ο Ουκρανός ηγέτης αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα γίνει ερήμην της.
«Ως ανεξάρτητη χώρα, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απόφαση που λαμβάνεται χωρίς εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση του Τραμπ με τον Πούτιν δεν είναι θετική για την Ουκρανία.
Η Ευρώπη Θυμάται τις Συμφωνίες του Μινσκ – Φόβοι για Νέα Επανάληψη
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εκδοχή των Συμφωνιών του Μινσκ, της αποτυχημένης εκεχειρίας του 2015, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς.
Επείγουσα Σύσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Μόναχο για Ουκρανία
Παράλληλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Μόναχο, προκειμένου να γίνει απολογισμός των επαφών με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανουάρ Ελ Ανουνί, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας». Στη συνάντηση συμμετέχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Ζελένσκι Ζητά τη Δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού
Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η παραδοσιακή σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης αλλάζει και πρότεινε τη δημιουργία ενός «στρατού της Ευρώπης», υποστηρίζοντας ότι η ήπειρος πρέπει να διασφαλίσει την αυτονομία της.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ. Χρειάζεται ένα ισχυρό αμυντικό πλαίσιο», δήλωσε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας.
Τηλεφωνικές Επαφές και Διπλωματικός Πυρετός για την Ουκρανία
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει κύμα διπλωματικών επαφών, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να επικοινωνεί με τον Ρώσο ομόλογό του, συνεχίζοντας τη γραμμή επικοινωνίας που άνοιξε ο Τραμπ με τον Πούτιν.
Το Ρίσκο του Τραμπ και οι Φόβοι της Δύσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτύχει συμφωνία ειρήνης, τερματίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι μια τέτοια μονομερής προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, εις βάρος της Ουκρανίας.
Η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον έχει ήδη αναζωπυρώσει μνήμες από την αμφιλεγόμενη Σύνοδο του Ελσίνκι το 2018, όταν ο Τραμπ είχε συναντηθεί με τον Πούτιν και είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή για τη στάση του απέναντι στη Ρωσία.
Τι Έπεται;
Με τις συνομιλίες να είναι προγραμματισμένες πριν τις 28 Φεβρουαρίου, η παγκόσμια κοινότητα αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις. Θα καταφέρει ο Τραμπ να φέρει την ειρήνη, ή θα οδηγήσει τη Δύση σε μια νέα περίοδο αστάθειας;
Η Ευρώπη προσπαθεί να επανατοποθετηθεί στον γεωπολιτικό χάρτη, αλλά το ερώτημα παραμένει: Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, ή έχει ήδη τεθεί στο περιθώριο;
Διαβάστε ακόμη:
- Αποκλειστικό: Αναπληρωτής CEO του Υπερταμείου o οδοστρωτήρας Σταμπουλίδης
- Θετικές εξελίξεις για την Ιντραλότ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
- Πήρε «σκούπα» ο Ιβάν Σαββίδης, άρχισε τις εκκαθαρίσεις στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!
- Chevron vs Καλιφόρνια: Πίσω από το πιο τρανταχτό διαζύγιο της βιομηχανίας πετρελαίου