Ύστερα από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφών/μετακινήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, διαπιστώνεται πως επί συνόλου 6.578 διαθέσιμων θέσεων, καλύφθηκαν οι 4.278. Επομένως, έμειναν κενές 2.300 θέσεις στα Ιδρύματα της χώρας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 65%.
Στην ανάλυση του κ. Γιάννη Ζαμπέλη, Μαθηματικού, Φροντιστή, Σύμβουλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αποτυπώνονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τις κενές θέσεις, ποιες τάσεις προκύπτουν και τι σημαίνουν για τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2025 ξεκινά η διαδικασία των ενστάσεων και αιτήσεων θεραπείας, η οποία διαρκεί 30 ημέρες, σύμφωνα με το άρθρο 80 του ν.4692/2020.
Όλες οι πληροφορίες για τις μετεγγραφές
Το σύνολο των αιτήσεων για μετεγγραφή ή μετακίνηση ήταν 6.389. Από αυτές, οι 4.328 ήταν μετεγγραφές, που πραγματοποιήθηκαν με βάση μοριοδοτούμενους λόγους ενώ 437 αντιστοιχούσαν σε περιπτώσεις φοιτητών, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (άρθρο 78).
Το σύνολο των επιτυχόντων στις φετινές Πανελλαδικές, που εξασφάλισαν μετεγγραφή λόγω προπτυχιακών αδελφών ήταν 2.121. Τέλος, οι μετακινήσεις ιδίου πεδίου με βάση τα απαραίτητα μόρια που συγκέντρωσαν, ήταν 142.
Τα πανεπιστήμια που συγκέντρωσαν τις περισσότερες κενές θέσεις είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Αντίθετα, εκείνα που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη κάλυψη κενών θέσεων ήταν το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πανεπιστήμια με τις περισσότερες κενές θέσεις
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης — 36% κάλυψη
362 κενές από τις 566 θέσεις σε 16 τμήματα - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων — 47,7% κάλυψη
290 κενές από 555 θέσεις σε 19 τμήματα - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας — 47,2% κάλυψη
177 κενές από 335 θέσεις σε 11 τμήματα
Επιπλέον, καταγράφονται 169 θέσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και 147 στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Όπως προκύπτει, τα περισσότερα κενά εντοπίζονται σε τμήματα εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, κυρίως δε σε περιοχές με μικρότερη ζήτηση ή μεγαλύτερη απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τα 5 τμήματα που είχαν τις περισσότερες κενές θέσεις είναι τα εξής:
-
-
-
-
- Νομική (Κομοτηνή) – 1,3%
Οι 75 από τις 76 θέσεις έμειναν κενές - Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (Κομοτηνή) – 1,6%
Οι 61 από τις 62 θέσεις έμειναν κενές - Βιοϊατρικών Επιστημών (Αιγάλεω) – 5,6%
Οι 51 από τις 54 θέσεις έμειναν κενές - Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη) – 2,2%
Οι 44 από τις 45 θέσεις έμειναν κενές - Οικονομικών Επιστημών (Κομοτηνή) – 18%
Οι 41 από τις 50 θέσεις έμειναν κενές
- Νομική (Κομοτηνή) – 1,3%
-
-
-
Πανεπιστήμια με την υψηλότερη κάλυψη
Στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο καλύφθηκαν και οι 38 διαθέσιμες θέσεις, δηλαδή 100%.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καλύφθηκε το 95,1%, δηλαδή καλύφθηκαν 117 από τις 123 θέσεις.
Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σημειώθηκε κάλυψη 89,0%, εφόσον καλύφθηκαν 561 από τις 630 θέσεις.
Επίσης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καλύφθηκε το 88,1% των θέσεων και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το 86,2%.
Τα πανεπιστήμια των μεγάλων αστικών κέντρων διατηρούν υψηλή ελκυστικότητα για τους αιτούντες μετεγγραφή.
Συμπεράσματα — Τι δείχνουν τα δεδομένα
Το συνολικό ποσοστό κάλυψης (65%) δείχνει ότι περίπου 1 στις 3 θέσεις έμεινε κενή.
Ειδικότερα, το 35% των θέσεων μετεγγραφών έμειναν κενές. Από τα 248 τμήματα, μόνο 110 κάλυψαν πλήρως τις θέσεις τους, αριθμός που καλύπτει το 44% του συνόλου, δηλαδή λιγότερα από τα μισά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι 59 τμήματα (24%) είχαν κάλυψη κάτω από 25%.
Παραμένει ισχυρή η συγκέντρωση ζήτησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με επιπτώσεις στη γεωγραφική ισορροπία των τμημάτων. Όπως επισημαίνει ο ειδικός, «απαιτείται επανεξέταση πολιτικών για την ενίσχυση τμημάτων της περιφέρειας, όπως αναπτύσσοντας πρόγραμμα κινήτρων, αναβάθμιση υποδομών, κ.ά.».
Μετεγγραφές φοιτητών: Λήγει σήμερα η προθεσμία – Πώς να κάνετε αίτηση