Ο Στέφανος Τσιτσιπάς –νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης– προκρίθηκε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν, όπου το πρωί της Παρασκευής (27/01) θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Κατσάνοφ (νούμερο 20).

Με αντίπαλο τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά (ο Γίρι Λεχέτσκα ήταν χωρίς νίκη μέχρι εφέτος σε Γκραν Σλαμ, όμως, κατόρθωσε να φθάσει στους «8»), ο Τσιτσιπάς δεν άφησε πολλά περιθώρια στον νεαρό αντίπαλό του. Μια νίκη που ήταν η 9η μέσα στο 2023 σε ισάριθμα παιχνίδια, με τον ίδιο να απέχει πλέον δύο αγώνες από το όνειρο της κατάκτησης ενός Γκραν Σλαμ.

Ο αγώνας άρχισε ιδανικά για τον Τσιτσιπά, καθώς παρ’ ότι ο νεαρός Τσέχος τον δυσκόλεψε στο πρώτο γκέιμ (40–40, από 40–15) όχι μόνο το κατέκτησε, αλλά αμέσως απάντησε με μπρέικ σε ένα γκέιμ – «θρίλερ».

Ο Τσιτσιπάς είδε τον Λεχέτσκα να «σβήνει» τέσσερα μπρέικ πόιντ, όχι όμως και το πέμπτο, καθώς με δύο τρομερές άμυνες και μία λόμπα, οδήγησε τον αντίπαλο στο λάθος για το 2–0. Από εκείνο το σημείο διαχειρίστηκε το προβάδισμα, φθάνοντας στο 6–3 και το 1–0 σετ, έπειτα από 36 λεπτά.

Το δεύτερο σετ εκκίνησε με τον Τσέχο να σερβίρει και στο 1–2 να έχει την πρώτη ευκαιρία για μπρέικ. Όμως, ο Τσιτσιπάς «έσβησε» πέντε μπρέικ πόιντ (τα δύο πρώτα στο 15–40) και κράτησε το σερβίς του. Στο τάι μπρέικ, ο Έλληνας ήταν καταιγιστικός, κατακτώντας τους πρώτους τέσσερις πόντους με δύο μπρέικ, για το 2–0. Ίδια εικόνα και στο τρίτο σετ, με τον Λεχέτσκα στο 3–3 να φθάνει πιο κοντά από ποτέ στο πρώτο του μπρέικ.

Προηγήθηκε με 0–40 ασκώντας μεγάλη πίεση στον Τσιτσιπά, ωστόσο, εκείνος με τρομερά σερβίς «έσβησε» το τριπλό μπρέικ πόιντ, κράτησε το σερβίς του και τού… μετέφερε την πίεση. Παρά το γεγονός ότι ο Λεχέτσκα ισοφάρισε σε 4–4, ο Στέφανος Τσιτσιπάς «ανέβασε» στροφές και «έκλεισε» νικηφόρα το παιχνίδι, μέσα σε αποθέωση.

Διαβάστε ακόμη: