Η πρόβλεψη της εμφάνισης του πρώτου τρισεκατομμυριούχου στον κόσμο εξαρτάται σίγουρα από διάφορους παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο και παρά τον καταιγισμό αρνητικών σχολίων για τις άσχημες πρακτικές του και την κακοδιαχείριση των εταιρειών του, ο Elon Musk, φαίνεται πως είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να κατακτήσει τον τίτλο του τρισεκατομμυριούχου.

Η πρόβλεψη αυτή ανήκει στην οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam International, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες. Οι συντάκτες της έκθεσης χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Forbes, από τα οποία προέκυψε ότι ο συνολικός πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, αυξήθηκε από 453 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 869 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο του 2023. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν ο διευθύνον σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, ο Bernard Arnault, ιδιοκτήτες του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Oracle Larry Ellison και ο επενδυτής Warren Buffett. Στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεκριμένα, όπου ζουν περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη, ο Μusk είναι ο πλουσιότερος με περιουσία περίπου 226,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam, ενώ ο Μusk, ο Bezos και ο Ellison έχουν αυξήσει μαζί την περιουσία τους κατά 84% από το 2020, καταλήγει η έκθεση.
Ωστόσο, στα αποτελέσματα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται και η προαναφερθείσα εικασία για τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του πλανήτη μας, ο οποίος ενδέχεται να είναι ο Elon Musk. Οι συντάκτες εξηγούν ότι αν ο ήδη πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Musk, συνεχίσει την ανοδική πορεία ανάπτυξής των εταιρειών του, τότε θα γίνει πολύ σύντομα τρισεκατομμυριούχος. Μάλιστα, οι ίδιοι προσδιορίζουν το χρονικό αυτό διάστημα ως λιγότερο από εννέα χρόνια.

O Bernard Arnault της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, με περιουσία 173,6 δισεκατομμύρια δολάρια είναι στη 2η θέση της λίστας του Forbes.

Το μεγάλο οικονομικό χάσμα
Η “χρυσή” αυτή παρέα των δισεκατομμυριούχων, παρατηρεί διπλασιασμό των περιουσιών της από το 2019, ενώ παράλληλα στην αντίπερα όχθη, τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν γίνει φτωχότεροι, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Oxfam. Και ενώ σε αυτούς τους πέντε μεγιστάνες θα έπαιρνε 476 χρόνια για να εξαντλήσουν συνδυαστικά την περιουσία τους, σε πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη η ανησυχία για το αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά τα επόμενα δυο με πέντε χρόνια, όλο και μεγαλώνει.

Η διεύρυνση του οικονομικού αυτού χάσματος, μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αποτελεί όμως ένα σύνθετο και πολύπλευρο φαινόμενο, το οποίο επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Σε βασικό λόγο αναδύεται η πρόοδος της τεχνολογίας, ιδίως στον τομέα της αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση, ενώ έχει μειωθεί η ζήτηση για θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης. Αυτό έχει συμβάλει στην απόκλιση των μισθών μεταξύ διαφορετικών επιπέδων δεξιοτήτων. Παράλληλα, αν και η επέκταση των παγκόσμιων αγορών έχει διευκολύνει τη διασυνοριακή μετακίνηση κεφαλαίων και θέσεων εργασίας, έχει ταυτόχρονα οδηγήσει σε εξωτερική ανάθεση θέσεων εργασίας σε χώρες με χαμηλότερο εργατικό κόστος, επηρεάζοντας τους εργαζόμενους σε περιοχές με υψηλότερους μισθούς.

Βασικός παράγοντας που διαιωνίζει αυτό το χάσμα είναι και οι φορολογικές πολιτικές, οι οποίες μπορούν, είτε να μετριάσουν, είτε να επιδεινώσουν την εισοδηματική ανισότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα φορολογικά συστήματα έχουν γίνει λιγότερο προοδευτικά, επιτρέποντας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με υψηλό εισόδημα να διατηρούν μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών τους. Επίσης, σε ορισμένους κλάδους, λίγοι κυρίαρχοι παίκτες ή μονοπώλια μπορούν να καταλάβουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, οδηγώντας σε συγκεντρωμένο πλούτο και περιορισμένο ανταγωνισμό.

Διαβάστε ακόμη: