Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Τετάρτη χαρακτήρισε την επιδείνωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς ως ένα ακόμη σύννεφο στον ορίζοντα μιας ήδη ζοφερής οικονομικής προοπτικής.

«Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερο ανησυχητικό σε έναν ήδη ανήσυχο κόσμο», είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλος Kristalina Georgieva σε ένα πάνελ  στο συνέδριο Future Investment Initiative Institute στο Ριάντ.

«Και σε έναν ορίζοντα που είχε πολλά σύννεφα, ένα ακόμη — και μπορεί να γίνει βαθύτερο».

Η Georgieva είπε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο, που τώρα βρίσκεται στην τρίτη του εβδομάδα, θα ήταν «τρομερές» για τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή.

Αυτές περιλαμβάνουν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τον τουρισμό.

«Είναι τρομερό όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές για το επίκεντρο του πολέμου», είπε. «[Θα υπάρξει] αρνητικός αντίκτυπος στους γείτονες: στα εμπορικά κανάλια, στα τουριστικά κανάλια, στο κόστος ασφάλισης».

Η Georgieva σημείωσε ότι χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία αισθάνονται ήδη τις συνέπειες.

«Η αβεβαιότητα είναι δολοφόνος για τις εισροές τουριστών. Οι επενδυτές θα ντρέπονται να πάνε σε αυτό το μέρος», είπε.

Δεν αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης για την ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, αλλά σημείωσε ότι οι προοπτικές ήταν ήδη στάσιμες.

Η εκτίμηση της Georgieva ότι ο πόλεμος προσθέτει μια αίσθηση «ενός πιο ανήσυχου κόσμου, περισσότερο άγχος στον κόσμο» έγινε αισθητή από άλλα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων στο συνέδριο της FII.

Διαβάστε ακόμη: