Την ικανοποίησή του εκφράζει το ΔΝΤ μέσω της Επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τις «πολύ παραγωγικές και ουσιαστικές συνομιλίες» που είχε με τους ηγέτες της Κίνας κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας της.

Το ΔΝΤ μείωσε τον Ιούλιο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2023, ωστόσο εξακολουθεί να προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ της Κίνας κατά 5,2%, ρυθμός που ανταποκρίνεται στο στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του ΑΕΠ «περίπου 5%». Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ωστόσο, δείχνει πως… “φρενάρει” κυρίως λόγω της πτώσης στην κατανάλωση και της αναταραχής στον κλάδο των ακινήτων.

Οπως είπε η επικεφαλής του Ταμείου σε ανάρτησή της στο Twitter «είχαμε πολύ παραγωγικές και ουσιαστικές συνομιλίες με τους κινέζους ηγέτες». Η ίδια επικαλείται κυρίως τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ (αρμόδιο για τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα), τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσένγκ και τον υπουργό Οικονομικών Λιού Κουν.

Οι συνομιλίες αφορούσαν «στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

Στόχος για ανάπτυξη στο 5%

«Μιλήσαμε για τα μέτρα που ελήφθησαν από την κινεζική κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο μιας ανάπτυξης περίπου 5% εφέτος. Είναι σημαντικό για την Κίνα, είναι σημαντικό για τον κόσμο. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης». «Σε ένα κόσμο όπου τόσες χώρες είναι ευάλωτες στον αντίκτυπο των σοκ της Covid και του πολέμου, είναι ουσιαστικό να διαθέτει το ΔΝΤ την απαραίτητη οικονομική ισχύ για να τις βοηθήσει. Ευχαριστώ την Κίνα που αναγνωρίζει το ρόλο του ΔΝΤ στο κέντρο του διχτυού της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ασφάλειας».

Διαβάστε ακόμη: