Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του πως τα χειρότερα ενδεχομένως να μην έχουν έρθει ακόμα στον πόλεμο της Γάζας, καθώς οι πρωτοβουλίες με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ, ο Αϊμάν αλ Σάφαντι προειδοποίησε για τις «καταστροφικές επιπτώσεις» του πολέμου και τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.

«Η καταστροφή θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις μελλοντικά», είπε ο ιορδανός ΥΠΕΞ επισημαίνοντας ότι οι διπλωματικές προσπάθειες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

«Η απόφαση για τον τερματισμό του πολέμου δεν είναι δική μας, εναπόκειται στο Ισραήλ. Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί», τόνισε.

Ο Αϊμάν αλ Σάφαντι είπε ότι το βασίλειο της Ιορδανίας θα εμποδίσει «με κάθε δυνατό μέσο» τον μαζικό εκτοπισμό Παλαιστινίων που θα οδηγούσε σε δημογραφικές ή γεωγραφικές αλλαγές στην περιοχή. «Δεν θα δεχτούμε τέτοια λύση. Αποτελεί κόκκινη γραμμή και συνεπάγεται νέο πόλεμο», υπογράμμισε.

Η σύγκρουση έχει αναζωπυρώσει την ανησυχία της Ιορδανίας, όπου κατοικούν εκατομμύρια παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ότι τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση θα έδινε στο Ισραήλ την ευκαιρία να προχωρήσει σε μαζική απέλαση Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε ακόμη: