Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε σήμερα να διορθώσει τον φίλο και σύμμαχο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ακούσια(;) χάλασε το… φιλειρηνικό προφίλ του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες για την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Ντμίτρι Πεσκόφ… σχολιάζοντας δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Πούτιν φέρεται τώρα «πολύ πιο ήπιος και πιο ανοιχτός στον διάλογο από ό,τι στο παρελθόν».

«Ο Πούτιν, στην πραγματικότητα, ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες από την αρχή… Ο πρόεδρος το έχει πει επανειλημμένα ο ίδιος», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ερντογάν, όπως αναφέρει το TASS.

Ο Πεσκόφ σχολίασε ότι ο Πούτιν είχε προσπαθήσει να ξεκινήσει συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τον ΟΑΣΕ ακόμη και πριν ξεκινήσει η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν ήταν ανοιχτός σε συνομιλίες όταν πράγματι συμφωνήθηκε το κείμενο του εγγράφου μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. Επομένως, εδώ, από αυτή την άποψη, τίποτα δεν έχει αλλάξει», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, «μόνο η θέση του Κιέβου έχει αλλάξει, επειδή η ουκρανική πλευρά έχει κατοχυρώσει τη μη συνέχιση των συνομιλιών με τη Ρωσία». Και υποστήριξε: «Δηλαδή, ο ουκρανικός νόμος απαγορεύει πλέον κάθε διαπραγμάτευση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε επίσης σε ερώτηση για πιθανή νέα τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν. «Όσον αφορά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν, μέχρι στιγμής δεν είναι στο πρόγραμμα. Αλλά μιλάνε συχνά και οι συνομιλίες συντονίζονται μερικές φορές κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε ακόμη: