Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών που ξεκίνησε και ολοκληρώνεται την επόμενη Τρίτη και οι κινήσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυσή του από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, καθιστούν τον Νοέμβριο τον μήνα των μεγάλων αλλαγών στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Το θερμόμετρο είναι ήδη στα ύψη την περίπτωση της Alpha Bank, με το ΤΧΣ να έχει ήδη ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι εκκινεί την διαγωνιστική διαδικασία κατόπιν της υποβολής της προσφοράς της UniCredit, στις 23 Οκτωβρίου, για την εξαγορά του 9% της Τράπεζας.

Ωστόσο η πορεία της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό και η διαμόρφωση της στα επίπεδα του 1,45 οδηγεί με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια ότι η UniCredit θα προχωρήσει στην αύξηση του τιμήματος για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πληροφορίες της αγορά ανέφεραν ότι η νέα πρόταση ήταν εξαιρετικά πιθανό να καταφθάσει στα γραφεία του ΤΧΣ ακόμη και την Παρασκευή, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου της τράπεζας, βελτιώνοντας, κατά τις πληροφορίες, την τιμή κατά 8% με 10%.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά της UniCredit διαμορφώθηκε στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

Μία αύξηση της τάξης του 8% ανεβάζει το τίμημα στο 1,4364 ευρώ ανά μετοχή και μία αύξηση κατά 10% σημαίνει προσφορά στο 1,46 ευρώ, σχεδόν στα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή στο Χρηματιστήριο.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά 211.138.299 κοινών ονομαστικών μετοχών της Alpha Bank θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2023, στις 5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και το αποτέλεσμά της θα ανακοινωθεί από το ΤΧΣ το αργότερο δύο ώρες πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 13 Νοεμβρίου 2023.

Επανασχεδιάζεται ο τραπεζικός χάρτης μετά το deal της Alpha Bank με την UniCredit

Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος

Κατά την διαγωνιστική διαδικασία, δύσκολα αναμένεται ότι θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες για να «κοντράρουν» την UniCredit.

Και ο λόγος δεν γίνεται για το προσφερόμενο τίμημα (αφού και η ίδια η UniCredit πιθανότατα θα αυξήσει το τίμημά της), αλλά για το μέγεθος και την ποιότητα του επενδυτή.

Ο μεγαλομέτοχος της Alpha Bank, Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh), που φέρεται να έχει ανεβάσει το ποσοστό του κοντά στο 9%, δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην ανταγωνιστική διαδικασία.

Ενώ στο ενδεχόμενο που κάποιο μεγάλο fund υποβάλει προσφορά υψηλότερη της UniCredit, τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογήσει τις προσφορές το ΤΧΣ παραμένουν ευνοϊκά για επενδυτή-τράπεζα.

Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Λάθος όρος τα υπερκέρδη, δεν αισχροκερδούμε

Φήμη για ενδιαφέρον του Ομίλου Βαρδινογιάννη

Μέσα στην εβδομάδα πάντως κυκλοφόρησε στην αγορά μία σοβαρή πληροφορία που έκανε λόγο για ενδεχόμενο ενδιαφέρον του ομίλου Βαρδινογιάννη (MOTOR OIL, OPTIMA BANK κ.λ.π.) για το 9% των μετοχών της Alpha Bank, που πουλάει το ΤΧΣ.

Η αγορά συνέδεσε την πληροφορία με το γεγονός ότι στην Ελλάκτωρ μέτοχοι είναι η Reggeborgh invest του Χένρι Χόλτερμαν με 45,17% και η Motor Οil με 29,9%.

Παράλληλα η οικογένεια Holterman της Ελλάκτωρ κατέχει το 9% της Alpha Bank, οπότε έγιναν οι προφανείς συνδέσεις μεταξύ Ελλάκτωρ, Motor Oil και Alpha Bank.

Ωστόσο, η πλευρά του Ομίλου Βαρδινογιάννη έσπευσε άμεσα να διαψεύσει την συγκεκριμένη πληροφορία.

Με αυτά τα δεδομένα, στα μέσα Νοεμβρίου η Alpha Bank θα καταστεί η δεύτερη τράπεζα μετά τη Eurobank χωρίς συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Είτε αγοραστής είναι η UniCredit ή κάποιος άλλος. Σημειώνεται δε ότι στη δεύτερη περίπτωση ο ιταλικός όμιλος έχει δεσμευθεί να αποκτήσει εντός 24 μηνών από την αγορά ποσοστό τουλάχιστον 5% στην Alpha Bank.

Ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα

Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πώληση του ημίσεως της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ήτοι του 20% των μετοχών της.

Θα έχει προηγηθεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2023 και εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή των συνθηκών στις αγορές, το Ταμείο θα πατήσει το κουμπί για τη διάθεσή τους.

Ήδη δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters προχθές έκανε λόγο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα.

«Η εν εξελίξει διαδικασία για την πώληση του μεριδίου της Alpha Bank δεν θα καθυστερήσει την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε μια πηγή στο Reuters.

Μια δεύτερη πηγή ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για το μερίδιο της ΕΤΕ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Ελλάδα προσελκύει σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει μετά από τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης που την κράτησαν στη ζωή και έληξαν το 2018.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου στις 7 Νοεμβρίου και στις 15 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διάθεση του 20% από το 40,4% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

Η διάθεση των μετοχών θα γίνει μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών σε επενδυτές εγχώριους και ξένους.

Ο σχεδιασμός προβλέπει να διατεθεί ποσοστό 15% σε θεσμικούς επενδυτές και 5% σε επενδυτές του retail, ενώ θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας.

Η συμμετοχή των τελευταίων θα ικανοποιηθεί από το 15% που θα διατεθεί σε θεσμικούς εντός και εκτός Ελλάδος.

Με τον τρόπο αυτόν το ΤΧΣ στοχεύει να περιορίσει το εύρος της έκπτωσης επί της τρέχουσας αποτίμησης της Εθνικής Τράπεζας στο Χ.Α., η οποία θεωρείται απαραίτητη για την πώληση ενός τόσο μεγάλου ποσοστού μετοχών.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θεωρείται κρίσιμη γιατί η αγορά έχει προεξοφλήσει την περαιτέρω βελτίωσή τους και την επίτευξη των στόχων που η διοίκηση της Εθνικής είχε θέσει κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου.

Με βάση τις ανακοινώσεις, τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν πάνω από 1,10 ευρώ το 2023 έως και το 2025, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα διαμορφωθεί πάνω από 15% το 2023 και πάνω από 13% το 2025.

Να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών προδιαγράφεται υψηλό, όπως αποτυπώνεται στα roadshows που η διοίκηση της ΕΤΕ πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμβουλος για τη διάθεση των μετοχών από την πλευρά της τράπεζας έχει οριστεί η Morgan Stanley.

Διαβάστε ακόμη: