Ο πληθυσμός των crypto – εκατομμυριούχων στον κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα ETFs του Bitcoin και άλλα στοιχεία ενεργητικού συνδεόμενα με κρυπτονομίσματα επιδόθηκαν σε ράλι.

Σύμφωνα με έκθεση της New World Wealth and Henley & Partners υπάρχουν σήμερα 172.300 ιδιώτες παγκοσμίως, που έχουν στην κατοχή τους στοιχεία ενεργητικού της αγοράς κρυπτονομισμάτων αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίου. Ο αντίστοιχος αριθμός πριν από έναν χρόνο ήταν 88.200. Μάλιστα 85.400 είναι οι εκατομμυριούχοι αποκλειστικά χάρη στο Bitcoin.

Υπάρχουν σήμερα 325 πολυεκατομμυριούχοι των cryptos – εκείνοι με ενεργητικό κρυπτονομισμάτων αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων – και 28 δισεκατομμυριούχοι των cryptos.

Το ράλι του Bitcoin και η λάμψη των ETFs

Η εκτίναξη αντανακλά την ταχεία ανάπτυξη των ETFs του Bitcoin, που από την κυκλοφορία τους τον Ιανουάριο έχουν υπό διαχείριση ενεργητικό άνω των 50 δισ. δολαρίων, προσελκύοντας και θεσμικούς επενδυτές.

Η τιμή του Bitcoin έχει ενισχυθεί 45% φέτος, κοντά στα 64.000 δολάρια. Άλλα ψηφιακά νομίσματα έχουν επίσης δει την αξία τους να καταγράφει σημαντική άνοδο, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να έχει αυξηθεί στα 2,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Henley & Partners, από 1,2 τρισ. δολάρια το περσινό καλοκαίρι.

Οι δισεκατομμυριούχοι

Από τους 6 νέους δισεκατομμυριούχους των crytpo που δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, οι 5 μπορούν να αποδώσουν τον πλούτο τους αποκλειστικά στο Bitcoin, γεγονός που «υπογραμμίζει την κυρίαρχη θέση του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος στην προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών, που προχωρούν σε μεγάλες τοποθετήσεις».

Σύμφωνα με το Forbes , o πλουσιότερος  crytpo – δισεκατομμυριόυχος, για τρίτη διαδοχική χρονιά, είναι ο Τσανπενγκ Ζάο, ιδρυτής και πρώην CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, του οποίου ο προσωπικός πλούτος υπολογίζεται σε 33 δισ. δολάρια.

Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στις ΗΠΑ και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων. Μικρό το κακό, αφού η περιουσία του τον τελευταίο χρόνο γιγαντώθηκε κατά 10,5 δισ. δολάρια.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Μπράιαν Άρμστρονγκ, συνιδρυτής της Coinbase με προσωπική περιουσία άνω των 11 δισ. δολαρίων, ενώ ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα συναντάμε τον Τζιανκάρλο Ντεβασίνι, οικονομικό διευθυντή του Tether.

Τα νέα hubs των εκατομμυριούχων των κρυπτονομισμάτων

Η Ασία αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο για τη φιλική προς τα cryptos «επενδυτική μετανάστευση».

Η πρωτιά της Σιγκαπούρης έρχεται χάρη στο πρόσφατο ρυθμιστικό της πλαίσιο για τα stablecoins, το οποίο την τοποθετεί ως έναν προοδευτικό οικονομικό κόμβο.

Στη δεύτερη θέση του Χονγκ Κονγκ, το οποίο ενέκρινε  spot ETF κρυπτογράφησης τον Ιανουάριο του 2024 (τα οποία γίνονται επίσης διαθέσιμα στη Σιγκαπούρη).

Η Μέση Ανατολή (ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) συνεχίζει να προσελκύει crytpo – πλούτο με τον μηδενικό φόρο κεφαλαιακών κερδών και τους χαλαρούς κανονισμούς.

Η μακρά ιστορία αγάπης του Ντουμπάι για τα κρυπτονομίσματα του Ντουμπάι (συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του πρώτου ταμείου κρυπτονομισμάτων στη Μέση Ανατολή το 2021) ενισχύει περαιτέρω τη θέση του ως κορυφαίου προορισμού για επενδυτές κρυπτονομισμάτων.

Η Ευρώπη παρουσιάζει επίσης ένα δυναμικό τοπίο για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Η Μάλτα και η Κύπρος προσφέρουν ισχυρά προγράμματα προσαρμοσμένα για επενδυτές σε cryptos με τα προοδευτικά ρυθμιστικά τους πλαίσια και τις καινοτόμες προσεγγίσεις στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, επισημαίνει η έκθεση.

Η Ελβετία συνεχίζει να λάμπει με την «Crypto Valley», γνωστή για την ευνοϊκή της στάση στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το ακμάζον οικοσύστημα blockchain.

Η Αμερική δείχνει δυνατότητες για ηγεσία. Οι ΗΠΑ έχουν δει ένα κύμα ενδιαφέροντος μετά την έγκριση των spot ETF του Bitcoin, ενώ χώρες όπως ο Παναμάς επίσης θεωρούνται «καταφύγια» για επενδυτές των ψηφιακών νομισμάτων.

Τα έθνη της Καραϊβικής, από καιρό δημοφιλή για επενδυτική «μετανάστευση», προσαρμόζονται στο νέο crypto – κύμα. Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και το Σεντ Κιτς και Νέβις έχουν εφαρμόσει και οι δύο νομοθεσία για να προσελκύσουν επιχειρηματίες ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Διαβάστε ακόμη: