Gια το Politico η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα του ήλιου και της θάλασσας, αλλά και η «χώρα που αφήνει τους ανθρώπους να διαφύγουν της δικαιοσύνης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Με αυτό το νέο άρθρο, το οποίο να σημειώσουμε ότι υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη, το μέσο θίγει εκτενώς το θέμα της κωλυσιεργίας και ολιγωρίας της ελληνικής δικαιοσύνης, αναφερόμενο σε συγκαλύψεις, ατελέσφορες έρευνες και μία γενικότερη «ατμόσφαιρα ασυλίας».

Όπως σχολιάζει, σε αυτή τη χώρα που «εφηύρε τη δημοκρατία», αιωρείται μία αίσθηση πως ασθενεί και φθίνει.

Politico για Ελλάδα: «Η δικαιοσύνη καταρρέει»

Κατά τον σχολιασμό του μέσου, η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και ποιοτικά διαφορετικά, δημιουργούν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν.

Ή χειρότερα, είναι ένοχοι, προσθέτει.

«Υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, ο Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας, στο μέσο.

Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτική ηγεσία».

Φυσικά αναφέρεται στις τρεις μεγάλες υποθέσεις που έχουν δοκιμάσει τ τελευταία χρόνια  την πίστη των πολιτών στην ανεξάρτητη δικαστική εξουσία: Το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων Predator.

«Εντύπωση δημοκρατίας»

Μεμονωμένα, αυτές οι υποθέσεις μπορεί να μοιάζουν με τα ατυχή περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση, αναφέρεται.

Αλλά ο χειρισμός τους έχει εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα, σύμφωνα με το Politico. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ομάδες θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και ισχυρίζονται ότι οι κρίσιμοι μάρτυρες εξαιρέθηκαν, τα νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν.

«Δίνοντας μια παραπλανητική εντύπωση μιας δημοκρατίας που λειτουργεί εύρυθμα, με τις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές να μην μπορούν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά το έργο τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές ισοδυναμεί με άμεση πολιτική ανάμειξη», είπε ο Βας Παναγιωτόπουλος, ανταποκριτής στην Ελλάδα για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Eteron για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την επιστροφή της Ελλάδας στη δημοκρατία, μόνο το 29% των ανθρώπων εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη: