Ο Έλον Μασκ, μετά το Twitter, φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρό του τη Wikipedia. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προσέφερε στην γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αλλάξει το όνομά της σε κάτι πρόστυχο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, προσέφερε στη Wikipedia μια γενναιόδωρη δωρεά ενός δισεκατομμυρίου. Ωστόσο, η δωρεά κάθε άλλο παρά φιλανθρωπική είναι. Τα χρήματα συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις.
Ο Μασκ έγραψε στο X ότι «θα τους δώσω ένα δισεκατομμύριο δολάρια αν αλλάξουν το όνομά τους σε Dickipedia».
Μπορεί η Wikipedia να αλλάξει ξανά το όνομά της;
Θεωρητικά, η Wikipedia θα μπορούσε να πάρει τα χρήματα και να αλλάξει το όνομά της πίσω, και όπως είναι λογικό, κάποιος το πρότεινε.
Ο Ed Krassenstein, ένας δημοσιογράφος με έδρα τις ΗΠΑ, ενθάρρυνε τη Wikipedia να κάνει την αλλαγή του ονόματος σε Dickipedia και δημοσίευσε στην πλατφόρμα X: «Κάντε το! Μπορείτε πάντα να το αλλάξετε πίσω αφού εισπράξετε».
Σε αυτό, ο Έλον Μασκ απάντησε και είπε: «Ένα χρόνο τουλάχιστον. Θέλω να πω, δεν είμαι ανόητος».
Έτσι, φαίνεται ότι αν η Wikipedia δεχτεί την προσφορά του Musk, ο ιστότοπος θα μείνει με το πρόστυχο όνομα για τουλάχιστον ένα χρόνο.
I will give them a billion dollars if they change their name to Dickipedia https://t.co/wxoHQdRICy
— Elon Musk (@elonmusk) October 22, 2023
One year minimum. I mean, I’m a not fool lol.
— Elon Musk (@elonmusk) October 22, 2023
Γιατί ο Μασκ «κυνηγάει» τη Wikipedia;
Ο Μασκ και η Wikipedia έχουν μια ιστορία. Τον Μάιο, ο συνιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Wales, είχε επικρίνει τον Μασκ επειδή υπέκυψε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης και λογόκρινε τις αναρτήσεις στο X (πρώην Twitter) πριν από τις προεδρικές εκλογές της χώρας.
«Τι έκανε η Wikipedia: Σταθήκαμε δυνατοί για τις αρχές μας και αγωνιστήκαμε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας και κερδίσαμε. Αυτό σημαίνει να αντιμετωπίζεις την ελευθερία της έκφρασης ως αρχή και όχι ως σλόγκαν», είχε πει, απαντώντας στην ανάρτηση του Μασκ που κατακεραύνωνε τον αρθρογράφο του Bloomberg Matt Yglesias για όσα είχε δημοσιεύσει σχετικά με τη συμμόρφωση του Μασκ στη λογοκρισία των αντιπάλων του από την τουρκική κυβέρνηση.