Ο Ε65 των 450 εκατ. ευρώ και ειδικά το βόρειο τμήμα του που τελεί υπό ανάθεση, θεωρείται -και είναι – από τα έργα εκείνα που δύνανται υπό προϋποθέσεις να αποφέρουν σημαντικό όφελος στον εργολάβο.

Έργο που ανατίθεται ως δημόσιο, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης όπου και τελικώς εντάχθηκε, το βόρειο τμήμα του Ε65 έρχεται να ενδυναμώσει την οικονομική ευρωστία της ΓΕΚ Τέρνα, καθώς βάσει των εκτιμήσεων και των πληροφοριών το συγκεκριμένο έργο μετά τις αλλαγές μελετών και την αλλαγή χάραξης βάσει των οποίων αποφεύγονται σήραγγες και πολύπλοκες οδικές διανοίξεις, μπορεί να αποφέρει σημαντική κερδοφορία τόσο από την κατασκευή όσο και από την συντήρηση τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή εκτός από τον Ε65 η σύμβαση ανάθεσης του οποίου έρχεται άμεσα προς κύρωση στην Βουλή, για την ΓΕΚ Τέρνα προωθείται μια ακόμη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία για πολλούς και διάφορους λόγους θεωρείται ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί!

Φαβορί η ΓΕΚ Τέρνα για την Εγνατία οδό!

Μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο την επόμενη, πρόκειται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δύο υποψηφίων κοινοπραξιών για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων!

Μπορεί οι οικονομικές προσφορές να είναι κλειστές και σφραγισμένες, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν πως με βάση τις ισορροπίες εντός των κοινοπραξιών, η ΓΕΚ Τέρνα του Γ. Περιστέρη έχει τη δυνατότητα να υποβάλει προσφορά καλύτερη από εκείνη που έχει καταθέσει η δεύτερη κοινοπραξία της οποίας ηγείται η γαλλική Vinci.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κοστολόγηση των προσφορών από τους Γάλλους τεχνοκράτες των μεγάλων ομίλων που λειτουργούν ως πολυεθνικές και δεν έχουν περιθώρια υπερβάσεων και τιμών κόστους!

Εάν την κοστολόγηση στην κοινοπραξία της Vinci την είχαν κάνει Ιωάννου και Μυτιληναίος τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

Όμως η Vinci κατέχοντας το 50% της κοινοπραξίας έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.

Υπό αυτή την οπτική γωνία η ΓΕΚ Τέρνα έχει προβάδισμα και θεωρείται το φαβορί στην διαγωνιστική διαδικασία που αναμένεται να προχωρήσει με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών τις επόμενες μέρες.

Υπό το πρίσμα τούτο Ε65 και Εγνατία οδός αναμένεται να προδώσουν ακόμη περαιτέρω οικονομική ευρωστία και πιστοληπτική ικανότητα στην ΓΕΚ Τέρνα και να την καταστήσουν οικονομικά και κατασκευαστικά πανίσχυρη και κυρίαρχη στην νέα τάξη πραγμάτων!

Και η οικονομική ευρωστία τούτη της μεγάλης ελληνικής τεχνικής εταιρίας ευνοεί ανεπιφύλακτα τις εξελίξεις στο έργο του Ελληνικού και την κατασκευή και ανέγερση του συγκροτήματος του Καζίνο, η υλοποίηση του οποίου θεωρείται προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του εμβληματικού project…