Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δρομολογεί για τα επόμενα χρόνια επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ, με έμφαση τόσο στην ανάπτυξη των διασυνδέσεων και των υποδομών όσο και στον κλάδο της καθαρής ενέργειας μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γ. Περιστέρης, «ως όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι «τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, αλλά κυρίως για τη νέα γενιά. Οι νέοι μας θα μπορούν πλέον να δουλέψουν στην πατρίδα τους, σε ενδιαφέρουσες και καλά αμειβόμενες δουλειές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. To Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι απλώς μια οικονομική υπόθεση. Η επιτυχής αξιοποίησή του είναι θέμα κατεξοχήν κοινωνικό, καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Περιστέρης.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρόκειται να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού και τουριστικού προορισμού με καζίνο στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα προχωρεί και στην ανάπτυξη μιας νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής, ένα έργο 300 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρεί σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος έργων ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) από 1,8 GW σήμερα σε 3 GW εντός της προσεχούς πενταετίας. Αυτή την περίοδο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεκινά την κατασκευή αιολικού πάρκου 330 MW στην περιοχή Καφηρέα της Εύβοιας, ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες η διοίκηση της εισηγμένης ενέκρινε την έναρξη της επένδυσης για το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.

Η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης εκτιμάται ότι θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο. Η εταιρεία δρομολογεί ένα ακόμα σχετικό έργο στο Αμάρι του Ρεθύμνου Κρήτης, επένδυση της τάξεως των 280 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ οι αιτήσεις για την ανάπτυξη τριών εγκαταστάσεων πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 265 MW. Συγκεκριμένα, δρομολογούνται 120 MW στο Καστράκι, 103 MW στο Πουρνάρι και 42 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου. Το συνολικό ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 170 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και κέντρο (hub) αποθήκευσης ενέργειας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με νέα έργα ΑΠΕ, όπως υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα, και με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτές που βασίζονται στην αντλησιοταμίευση, που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία (έως 70%), όπως επίσης και με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων. Σημειωτέον ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας όσο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα βρίσκεται υπό επεξεργασία.                                                                                   

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.