Ένα χρόνο πριν, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δημοσίευσαν την παραδοσιακή λίστα με τις 10 κρίσιμες ερωτήσεις (και “απαντήσεις” με τη μορφή προβλέψεων) για το 2022. Και… παραδοσιακά, ήταν μια μεγάλη αποτυχία. Κι αυτό διότι μπορεί το σύνολο των προβλέψεων να ήταν μικτό, όμως εκεί που η Goldman έπεσε τραγικά έξω, ήταν στο μοναδικό πράγμα που είχε και σημασία. Στον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, όταν ρωτούσαν και εν συνεχεία απαντούσαν με το γνωστό περισπούδαστο ύφος, τα φιντάνια με τα παχυλά μπόνους προέβλεπαν πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κάτω από το 3%. Και διάολε, έκαναν τόσο λάθος. Και το θέμα είναι πως αν έκανες λάθος τον πληθωρισμό, τότε ουσιαστικά καμία άλλη από τις “προβλέψεις” δεν είχε σημασία. Κάτι σαν το “μηδέν” στη ρουλέτα, που εξουδετερώνει σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ποντάρισμα…

Μια ματιά στα 30 τρισ. δολάρια απώλειες κεφαλαιοποίησης των παγκόσμιων assets ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς νομισματικής σύσφιξης (ως δήθεν απάντηση στον πληθωρισμό), αρκεί.

Φυσικά, το ότι παραδοσιακά είναι λάθος, δεν απέτρεψε ποτέ την Goldman Sachs από το να συνεχίσει να προτείνει τις επιστημονικοφανείς αναλύσεις της (και να πληρώνεται αδρά για αυτό). Έτσι και φέτος λοιπόν, ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος μας τιμά με τα “φώτα” του, σαν άλλος Μωυσής που “ακούει” αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί αδυνατούμε να αντιληφθούμε (ή έτσι νομίζουν οι περισσότεροι).

Τι κι αν ήμασταν το μοναδικό εγχώριο μέσο (αλλά και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως) που προέβλεψε και ανέλυσε με ακρίβεια, ήδη από πριν το 2020, το βίαιο ερχομό του πληθωρισμού. Τα ταπεινά δημοσιεύματα του radar δεν “περνάνε” σε αυτόν τον ανάποδο κόσμο. Σε αυτόν τον κόσμο περνάνε οι σκόπιμα πολύπλοκες αναλύσεις γραβατωμένων χαρτογιακάδων που ανάθεμα κι αν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους, πόσο μάλλον μερικούς μήνες ή έτη μπροστά στις χρηματοοικονομικές αγορές και τα γεωπολιτικά δρώμενα…

Πάρτε τον λοιπόν κι αυτόν τον δεκάλογο για το 2023, που σαν άλλος χρησμός Πυθίας ενδεχομένως να θολώσει περισσότερο από ό,τι θα ξεκαθαρίσει πράγματα στο μυαλό του επίδοξου επενδυτή… Στα χέρια των λίγων που διαθέτουν κριτική σκέψη ωστόσο, ο “συστημικός” αυτός δεκάλογος της Goldman Sachs μπορεί να αποτελέσει χρυσός. Δε λέμε βέβαια “κάντε τα αντίθετα από όσα προβλέπουν αυτοί οι αποτυχημένοι”. Εμείς αυτή τη φορά απλώς δημοσιεύουμε ωμή την πληροφορία. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τις 10 ερωτήσεις για τις οποίες “κάθε επενδυτής στην Ευρώπη θα πρέπει να ξέρει την απάντηση” διατυπώνει λοιπόν η Goldman Sachs. Όπως αναφέρει, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα είναι αδύναμη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν αναμένει πλέον τεχνική ύφεση.

fed ύφεση

Αυτό αντικατοπτρίζει μια πιο ανθεκτική αναπτυξιακή δυναμική στο τέλος του περασμένου έτους, τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και την ταχύτερη επαναλειτουργία της Κίνας. Ως εκ τούτου, αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για τη ζώνη του ευρώ σε +0,6% για το 2023 (από -0,1%), που είναι πλέον σημαντικά πάνω από τις προσδοκίες της συναίνεσης για -0,1%.

Εξετάζοντας τα κράτη μέλη, αναμένει ασθενέστερη ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία (οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τη βιομηχανική δραστηριότητα έντασης ενέργειας) σε σχέση με τη Γαλλία και την Ισπανία (οι οποίες έχουν πιο διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και είναι σχετικά πιο εντατικές στον τομέα των υπηρεσιών).

Οι αγορές εργασίας έχουν παραμείνει ανθεκτικές, με την Goldman Sachs να αναμένει μόνο μια μικρή αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε ολόκληρη την περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Δεδομένων των σταθερών πρόδρομων δεικτών αύξησης των μισθών, των πρόσφατων συνδικαλιστικών διευθετήσεων και των επιπτώσεων από τον υψηλό πληθωρισμό, αναμένει ότι η αύξηση των μισθών σε επίπεδο ζώνης θα επιταχυνθεί σημαντικά από 3,6% το γ΄ τρίμηνο σε σχεδόν 5% το α΄ τρίμηνο.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει την κορύφωση και, μετά την απότομη πτώση των τιμών της ενέργειας, αναμένει τώρα ότι ο γενικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ θα κλείσει το έτος γύρω στο 3¼% (έναντι 4½% πριν).

Αναμένει επίσης ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα επιβραδυνθεί λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των αγαθών, αλλά η Goldman Sachs βλέπει να συνεχίζεται η ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας. Ως εκ τούτου, αναμένει σταδιακή αποκλιμάκωση του πυρήνα του πληθωρισμού στο 3,3% έως το τέλος του έτους.

Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του επίμονου πυρήνα του πληθωρισμού και των επιθετικών σχολίων, η Goldman Sachs αναμένει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σημαντική σύσφιγξη τους επόμενους μήνες.

Εκτιμά ότι οι αυξήσεις κατά 50 μ.β. είναι πολύ πιθανές τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, προτού επιβραδυνθούν στις 25 μ.β. για ένα τελικό επιτόκιο 3,25% τον Μάιο.

Οι σταθερότερες προοπτικές για την ανάπτυξη ενισχύουν την άποψή της ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να προβεί σε μειώσεις σύντομα μετά από αυτό και δεν βλέπει την πρώτη μείωση πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

To δημοσιονομικό στοίχημα της χώρας μετά την πανδημία

1. Θα οδηγηθεί η οικονομία της ζώνης του ευρώ σε ύφεση;

Όχι, η Goldman Sachs αναβάθμισε τις προβλέψεις και δεν αναμένει πλέον τεχνική ύφεση Διατηρεί την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα είναι αδύναμη κατά τους χειμερινούς μήνες, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό αντανακλά την ασθενή δυναμική της ανάπτυξης (η οποία υποδηλώνει ένα ελαφρώς αρνητικό 4ο τρίμηνο), τον υψηλό πληθωρισμό (ο οποίος επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και τις καταναλωτικές δαπάνες) και τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες (με τον δείκτη χρηματοπιστωτικών συνθηκών μας να είναι περίπου 160 μονάδες βάσης αυστηρότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές δραστηριότητας έχουν βελτιωθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρώτον, τα εισερχόμενα στοιχεία παρέμειναν εκπληκτικά ανθεκτικά -ιδίως τα σκληρά βιομηχανικά στοιχεία- και τα τελευταία στοιχεία των ερευνών αυξήθηκαν σημαντικά.

Δεύτερον, οι τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να πέφτουν απότομα -στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021- και η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για το καλοκαίρι του 2023 από 180 ευρώ σε 100 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, βλέπει τώρα ταχύτερη επιβράδυνση του συνολικού πληθωρισμού, ο οποίος θα μειωθεί σε περίπου 3¼% έως το τέλος του 2023 (από 4½% προηγουμένως). Τρίτον, η Κίνα ανοίγει ξανά νωρίτερα από το αναμενόμενο και αναμένει τώρα ανάπτυξη άνω της συναίνεσης 5,2% το 2023.

2. Θα διαφέρει σημαντικά η ανάπτυξη μεταξύ των κρατών μελών;

Ναι, η Goldman Sachs αναμένει ασθενέστερη ανάπτυξη στη Γερμανία και την Ιταλία σε σχέση με τη Γαλλία και την Ισπανία. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι η Γερμανία και η Ιταλία εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία έχουν πιο διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και είναι σχετικά πιο εντατικές στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ισπανία, η οποία έχει ακόμη περιθώρια ανάκαμψης από την κρίση του σοβιέτ.

Ως αποτέλεσμα, η Goldman Sachs βλέπει τη Γερμανία και την Ιταλία στα όρια της ύφεσης, αλλά αναμένει συνεχή ανάπτυξη στη Γαλλία και την Ισπανία. Ενώ όλα τα κράτη μέλη θα παλέψουν με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση το 2023, οι προκλήσεις πολιτικής διαφέρουν στη ζώνη του ευρώ.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο έργο όσον αφορά τον αναπροσανατολισμό του ενεργειακού της μείγματος και τη διαφοροποίηση της εμπορικής της εξάρτησης από την Κίνα.Βλέπει διάφορα πιθανά γεγονότα που θα μπορούσαν να εστιάσουν την προσοχή των επενδυτών στις δύσκολες δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η Ιταλία βρίσκεται σε στενό δημοσιονομικό μονοπάτι, δεδομένου του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους, της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Τέλος, η εστίαση είναι στις εκλογές στην Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς και στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο πιθανότατα θα επανέλθει το 2024 μετά την αναστολή του για να φιλοξενήσει μια αντικυκλική δημοσιονομική στάση κατά τη διάρκεια του Covid-19.

3. Θα αυξηθεί αισθητά το ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη ζώνη;

Όχι, η Goldman Sachs αναμένει μόνο μια μικρή αύξηση. Η δυναμική της αγοράς εργασίας παρέμεινε ανθεκτική παρά την εξασθένηση της ανάπτυξης, με το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ να διατηρείται στο ιστορικά χαμηλό 6,5% τον Νοέμβριο και με περαιτέρω μείωση της ανεργίας στη Γερμανία και την Ισπανία τον Δεκέμβριο.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αδυναμία της ανάπτυξης θα ωθήσει προς τα πάνω το ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη ζώνη τους επόμενους μήνες, αλλά αναμένει μόνο μια μικρή αύξηση κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 6,8% το γ’ 3μηνο του 2023. Οι εκτιμήσεις της υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας της ζώνης του ευρώ είναι ισχυρή -με το ποσοστό ανεργίας κοντά στο διαρθρωτικό του ποσοστό- αλλά όχι τόσο υπερθερμασμένη όσο οι αγορές εργασίας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Bloomberg: Στο 80% οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη

4. Θα επιταχυνθεί περαιτέρω η αύξηση των μισθών;

Ναι, η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση των μισθών θα κορυφωθεί λίγο κάτω από το 5% το α’ τρίμηνο. Η αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, με τον δείκτη για τους μισθούς να κινείται στο 3,6%.

Οι πρόδρομοι δείκτες (όπως οι δημοσιεύσεις για την αύξηση των μισθών στην Πράξη), οι πρόσφατες συνδικαλιστικές διευθετήσεις (όπως με την IG Metall στη Γερμανία), ο υψηλός πληθωρισμός σε επίπεδο γενικών τιμών και η ισχύς της αγοράς εργασίας υποδηλώνουν ότι η δυναμική της αύξησης των μισθών θα συνεχίσει να σταθεροποιείται προσερχόμενη στο 2023. Ως εκ τούτου, αναμένει ότι η αύξηση των μισθών θα κορυφωθεί στο 4,7% το β’ τρίμηνο πριν αρχίσει να υποχωρεί στα τέλη του 2023.

5. Έχει κορυφωθεί ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ;

Ναι, αλλά η Goldman Sachs αναμένει μόνο μια σταδιακή μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού. Μετά τις πρόσφατες πτωτικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ, την υιοθέτηση πολιτικών σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας και την απότομη πτώση των χονδρικών τιμών της ενέργειας, πιστεύει ότι η κορύφωση του συνολικού πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ βρίσκεται πίσω μας.

Αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο – με την άνοδο των τιμών των τροφίμων να αντισταθμίζει κάποια χαλάρωση από τη μείωση των τιμών της ενέργειας – πριν επιβραδυνθεί αισθητά τον Μάρτιο και κλείσει το έτος γύρω στο 3¼%.

Ομοίως, πιστεύει ότι η κορύφωση των πληθωριστικών πιέσεων στον πυρήνα του πληθωρισμού είναι πλέον πίσω μας, κυρίως λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού των τιμών των αγαθών καθώς αμβλύνονται οι παγκόσμιες συμφορήσεις. Διαπιστώνει όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της καθυστερημένης μετακύλισης της αύξησης του κόστους ενέργειας και εργασίας στις τιμές καταναλωτή.

Ως εκ τούτου, αναμένει ότι οι διαδοχικές μηνιαίες πιέσεις στον πυρήνα θα μειωθούν από περίπου 50 μ.β. το δ΄ τρίμηνο σε 25 μ.β. έως τα μέσα του 2023, υποδηλώνοντας ένα πιο επίμονο προφίλ σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό, που θα κλείσει το 2023 στο 3,3%.

6. Θα οδηγήσει η ΕΚΤ το επιτόκιο καταθέσεων σε σαφώς περιοριστικά επίπεδα;

Ναι, η Goldman Sachs αναμένει τελικό επιτόκιο 3,25% τον Μάιο. Λαμβάνοντας υπόψη την εκπληκτικά ανθεκτική ανάπτυξη, τις επίμονες πιέσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού και τα επιθετικά σχόλια, αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα περιορίσει σημαντικά περισσότερο τους επόμενους μήνες. Πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανή η αύξηση κατά 50 μ.β. τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, πριν επιβραδυνθεί στις 25 μ.β. τον Μάιο.

Το βασικό σενάριο παραμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο σταματά τον Μάιο στο 3,25%, καθώς ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνεται αισθητά και η Fed σταματά τις αυξήσεις, αλλά βλέπει χαμηλό τον πήχη για περαιτέρω αύξηση κατά 25 μ.β. στο 3,5% τον Ιούνιο σε περίπτωση πιο επίμονων πιέσεων στον πληθωρισμό υπηρεσιών.

Οι σταθερότερες προοπτικές ανάπτυξης ενισχύουν την άποψή μας ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να προβεί σε μείωση σύντομα μετά την επίτευξη του τελικού επιτοκίου και διατηρούμε την πρόβλεψή μας για την πρώτη μείωση το δ’ 3μηνο τυο 2024, δύο τρίμηνα μετά τη Fed.Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με QT στα τέλη του πρώτου τριμήνου, συρρικνώνοντας τα χαρτοφυλάκια APP κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι είναι πιο φυσικό το Διοικητικό Συμβούλιο να εγκαταλείψει την καθοδήγηση QT για τους επόμενους μήνες και να αφήσει τα χαρτοφυλάκια APP να εξαντληθούν οργανικά. Αναμένει επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα σταματήσει εντελώς τις επανεπενδύσεις μετά τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας μια εκκαθάριση του APP ύψους σχεδόν 180 δισ. ευρώ για το 2023.

UBS: Σενάρια ύφεσης για ΕΕ και ΗΠΑ και οι επιπτώσεις στις αγορές

7. Θα παραμείνουν οι κρατικοί κίνδυνοι στην Ιταλία;

Ναι, η Goldman Sachs συνεχίζει να βλέπει μια στενή πορεία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας. Τα spreads BTP-Bund παρέμειναν αξιοσημείωτα σταθερά παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την αύξηση των επιτοκίων και τις πρόωρες εκλογές στην Ιταλία.

Αυτό πιθανότατα αντανακλά την άποψη ότι η ονομαστική ανάπτυξη έχει παραμείνει σταθερή (δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού), τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται μόνο σταδιακά (δεδομένης της μεγαλύτερης διάρκειας του ιταλικού χρέους) και η κυβέρνηση Meloni έχει ακολουθήσει μια ορθόδοξη και φιλική προς την Ευρώπη πολιτική από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs συνεχίζει να βλέπει μια στενή πορεία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας, δεδομένου του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους, της αύξησης των κρατικών αποδόσεων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

8. Θα εισέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση;

Ναι, η Goldman Sachs διατηρεί την άποψή της για ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτον, αναμένει ότι ο γενικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει αυξημένος μετά τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας τον Απρίλιο, με τον γενικό πληθωρισμό να εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 8% στα μέσα του 2023. Αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται περαιτέρω μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, η οποία θα επιβαρύνει σταθερά τις καταναλωτικές δαπάνες, αν και η δημοσιονομική στήριξη είναι πιθανό να αμβλύνει μέρος της επιβάρυνσης.

Δεύτερον, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκαν απότομα στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό,τι στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται αξιοσημείωτο αντίβαρο στις καταναλωτικές δαπάνες.

Τρίτον, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει αρκετούς διαρθρωτικούς αντίθετους ανέμους, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης της μετανάστευσης εργαζομένων από το 2016.

Για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά η ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει

9. Θα επανεμφανιστούν οι ανησυχίες γύρω από τις δημοσιονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου;

Όχι, αν και παραμένουν σημαντικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι. Ο περσινός μίνι προϋπολογισμός προκάλεσε ανησυχίες γύρω από τις δημοσιονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω μεγάλων και μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών. Η φθινοπωρινή δήλωση του καγκελάριου, ωστόσο, αντικατέστησε τη μεγάλη δημοσιονομική χαλάρωση που προώθησε ο πρώην καγκελάριος Κάρτενγκ τον Σεπτέμβριο με μια σημαντική δημοσιονομική σύσφιγξη.

Αν και η έκταση της οπισθοδρόμησης της δημοσιονομικής προσαρμογής -με μεγάλο μέρος της εξυγίανσης να καθυστερεί έως μετά τις επόμενες γενικές εκλογές- ενδεχομένως θέτει υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητά της, η Goldman Sachs θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά σχέδια του καγκελάριου Χαντ αποτελούν μια αλλαγή στην οικονομική αφήγηση μετά τον μίνι προϋπολογισμό που επαναφέρει τον δείκτη χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου σε πτωτική πορεία από το 2024.

10. Θα σταματήσει σύντομα η BoE να αυξάνει τα επιτόκια;

Όχι, η Goldman Sachs αναμένει τελικό τραπεζικό επιτόκιο 4,5% τον Μάιο. Δεν αναμένει βραχυπρόθεσμο τέλος του κύκλου αυξήσεων, παρά αυτή τη ρητορική, την ύφεση και τα υψηλότερα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων. Ο κύριος λόγος είναι ότι η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικά υπερθερμασμένη, όπως και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 3,7% (ελαφρώς μόνο αυξημένο από το κατώτατο σημείο), οι κενές θέσεις εργασίας παραμένουν πολύ υψηλές (με ένα αξιοσημείωτα θετικό χάσμα μεταξύ θέσεων εργασίας και εργαζομένων) και η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή.

Διαβάστε ακόμη: