Οι κατασκευαστές κατοικιών λαμβάνουν μεγάλη ώθηση από την έλλειψη υφιστάμενων κατοικιών προς πώληση και αυτό φαίνεται να αντισταθμίζει ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η εμπιστοσύνη των οικοδόμων στην αγορά νεόδμητων μονοκατοικιών αυξήθηκε κατά 5 μονάδες τον Μάιο σε 50, σύμφωνα με τον National Association of Home Builders (NAHB)/Wells Fargo Housing Market Index (HMI). Είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας κερδών και η πρώτη ανάγνωση του κλίματος των οικοδόμων από τον Ιούλιο που δεν ήταν αρνητική, που θα ήταν τιμή κάτω από το 50.

Το κλίμα ήταν 69 τον Μάιο του περασμένου έτους.

«Η κατασκευή νέων κατοικιών διαδραματίζει αυξημένο ρόλο στην αγορά, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών με δάνεια πολύ χαμηλότερα από τα τρέχοντα επιτόκια στεγαστικών δανείων επιλέγουν να μείνουν στη θέση τους, και αυτό διατηρεί την προσφορά των υπαρχόντων κατοικιών σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε η πρόεδρος της NAHB, Alicia Huey, μια εκπρόσωπος της αγοράς από το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, σε σχετική ανακοίνωση.

Η Huey σημείωσε ότι οι κατασκευαστές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση.

Ενώ η τιμή της ξυλείας μειώνεται από τον Μάρτιο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε προμήθεια οικοδομικών υλικών καθώς και αυστηρότεροι όροι πίστωσης για την ανάπτυξη και κατασκευή κατοικιών λόγω της πρόσφατης τραπεζικής κρίσης και των υψηλότερων επιτοκίων.

Από τις τρεις συνιστώσες του δείκτη, οι τρέχουσες συνθήκες πωλήσεων αυξήθηκαν 5 μονάδες στις 56, οι προσδοκίες πωλήσεων το επόμενο εξάμηνο αυξήθηκαν 7 μονάδες στις 57 και η κίνηση των αγοραστών αυξήθηκε 2 μονάδες στις 33.

Οι οικοδόμοι επωφελούνται από μια πολύ λιτή υπάρχουσα εγχώρια αγορά. Οι νέες καταχωρίσεις τον Απρίλιο μειώθηκαν σχεδόν κατά 22% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Realtor.com.

Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τώρα να διπλασιάζονται από αυτά που ήταν πριν από ενάμιση χρόνο, ορισμένοι πιθανοί πωλητές μπορεί να είναι απρόθυμοι να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε άλλο σπίτι με υψηλότερο επιτόκιο.

Διαβάστε περισσότερα