Ανοδικά κινούνται οι τιμές του χρυσού σήμερα Παρασκευή, σε τροχιά να κλείσουν τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία με άνοδο, καθώς το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δημιούργησαν προσδοκίες ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Η τιμή Spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα $2.044,09 ανά ουγγιά, διαπραγματευόμενη κοντά στο υψηλό ενός έτους που έφτασε εχθές Πέμπτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,2% στα $2.059,40.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλό ενός έτους, καθιστώντας τα χρυσά χρυσά φθηνότερα για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

«Η όρεξη να πουληθεί το δολάριο ΗΠΑ στον απόηχο των χαμηλών στοιχείων για τον πληθωρισμό, των χαμηλότερων αποδόσεων και των εκκλήσεων για χαμηλότερο τελικό επιτόκιο της Fed ήταν μια τεράστια κινητήρια δύναμη για τον χρυσό», δήλωσε ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην City Index.

Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού των ΗΠΑ τον Μάρτιο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο.

Επιπλέον, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας χαλάρωσαν καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιόρισε τη ζήτηση στην οικονομία.

Αυτές οι μετρήσεις, μαζί με τους φόβους για μια ήπια ύφεση, βοήθησαν τον χρυσό να κερδίσει περίπου 1,8% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα.

Το εργαλείο CME FedWatch δείχνει ότι οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 66,8% για αύξηση των επιτοκίων απο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, με μειώσεις επιτοκίων να παρατηρούνται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, το καταναλωτικό κλίμα και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σήμερα», είπε ο Simpson, προσθέτοντας ότι ο χρυσός μπορεί να φτάσει στο υψηλό όλων των εποχών, εάν τα στοιχεία είναι αρκετά ήπια.

Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των οικονομικών αβεβαιοτήτων, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα των τοποθετήσεων σε χρυσό που δεν αποδίδουν.

«Οι τιμές του ασημιού κινήθηκαν παράλληλα με τον χρυσό», ανέφερε η ANZ σε σημείωμα.

Η τιμή Spot για το ασημί σκαρφάλωσε 1% στα $26,04 ανά ουγγιά, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο ενός έτους, ενώ η πλατίνα κέρδισε 0,8% στα 1.055,14 $. Και τα δύο μέταλλα δεσμεύτηκαν για πέμπτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο κέρδος.

Το Παλλάδιο αυξήθηκε κατά 0,6% στα $1.508,57.

Διαβάστε περισσότερα