ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρυσός «μπαίνει στη φαρέτρα» των κρατικών πολιτικών για τον έλεγχο του πληθωρισμού

Ενδεχόμενο αγοράς προϊόντων πετρελαίου με αποθέματα χρυσού και όχι αμερικανικών δολαρίων, εξετάζει σοβαρά η ξένη κυβέρνηση.

Το ενδεχόμενο αγοράς προϊόντων πετρελαίου με αποθέματα χρυσού και όχι αμερικανικών δολαρίων, εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση της Γκάνα σε μια προσπάθεια να ελέγξει την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος.

Η πρόθεση της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση πολιτικής έγινε γνωστή μέσω μια δημοσίευσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του αντιπροέδρου της χώρας Mahamudu Bawumia.

Η κίνηση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε συνδυασμό με τη ζήτηση για δολάρια από τους εισαγωγείς πετρελαίου, η οποία αποδυναμώνει το τοπικό CEDI και αυξάνει το κόστος διαβίωσης.

Τα Ακαθάριστα Διεθνή Αποθεματικά της Γκάνας ήταν περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, ποσό που ισοδυναμεί με λιγότερο από τρεις μήνες κάλυψης εισαγωγών.

Πολύ χαμηλότερα από τα περίπου 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Εάν εφαρμοστεί όπως έχει προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2023 η νέα πολιτική θα αλλάξει ριζικά το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας και θα μειώσει σημαντικά τη διαρκή υποτίμηση του νομίσματός, σύμφωνα με τον Bawumia.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της τοπικής κυβέρνησης η χρήση του χρυσού θα εμπόδιζε τη συναλλαγματική ισοτιμία να επηρεάσει άμεσα τις τιμές των καυσίμων ή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς οι εγχώριοι πωλητές δεν θα χρειάζονται πλέον συνάλλαγμα για την εισαγωγή προϊόντων πετρελαίου.

Η ανταλλαγή χρυσού με πετρέλαιο αντιπροσωπεύει μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή,  πρόσθεσε ο Mahamudu Bawumia.

Η προτεινόμενη πολιτική είναι ασυνήθιστη. Ενώ οι χώρες μερικές φορές ανταλλάσσουν πετρέλαιο για άλλα αγαθά ή εμπορεύματα, τέτοιες συμφωνίες περιλαμβάνουν συνήθως μια χώρα παραγωγής πετρελαίου που λαμβάνει μη πετρελαϊκά αγαθά και όχι το αντίθετο.

Η Γκάνα παράγει αργό πετρέλαιο, αλλά στηρίζεται στις εισαγωγές για προϊόντα διύλισης πετρελαίου από τότε που το μόνο διυλιστήριό της έκλεισε μετά από έκρηξη το 2017.

Διαβάστε ακόμη: