Σήμερα (31/01), ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, επισκεπτόμενος τη Ζιμπάμπουε για πρώτη φορά, ειρωνεύθηκε τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης που έχουν επιβληθεί στις δύο χώρες, αναφέροντας ότι αποτελούν –στην πραγματικότητα– μία «ευλογία», η οποία ενίσχυσε το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών.

Τόσο ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας όσο και εκείνος της Ζιμπάμπουε, Έμερσον Μανανγκάγκουα, έχουν τεθεί στο «στόχαστρο» των αμερικανικών κυρώσεων. Ορισμένα από τα κυβερνητικά στελέχη και μέλη της οικογένειας των δύο αρχηγών κρατών υπόκεινται, επίσης, σε κυρώσεις.

«Οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και της Ζιμπάμπουε δεν είναι απλώς κατάρα, αλλά και ευλογία, διότι χωρίς αυτές, η Ζιμπάμπουε ίσως συνέχιζε να επιδιώκει εμπορικούς δεσμούς με τη Δύση, ξεπουλώντας τους φυσικούς της πόρους», ισχυρίσθηκε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, μιλώντας από την πρωτεύουσα πόλη της Ζιμπάμπουε, Χαράρε.

«Λόγω των κυρώσεων, η Ζιμπάμπουε συναλλάσσεται με τη Λευκορωσία και είμαστε χαρούμενοι για αυτό», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να παράσχει στη νοτιοαφρικανική χώρα «ό,τι χρειάζεται». Η Λευκορωσία έχει παραδώσει εκατοντάδες τρακτέρ στη Ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια (αξίας 61 εκατομμυρίων ευρώ) ως μέρος ενός προγράμματος εκμηχάνισης του αγροτικού τομέα.

Ο Λουκασένκο είναι στενός σύμμαχος του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ευρισκόμενος στην εξουσία για σχεδόν τριάντα χρόνια, κατέστειλε βάναυσα τις διαδηλώσεις του 2020 κατά της επανεκλογής του, που έλαβαν χώρα έπειτα από καταγγελίες για νοθεία.

Ο Μανανγκάγκουα ανήλθε στην εξουσία το 2017, ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον προκάτοχό του, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, Πρόεδρο από το 1987. Κατηγορούμενος για διαφθορά, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστολή των πολιτικών του αντιπάλων, είναι υποψήφιος για επανεκλογή εφέτος. Το κόμμα του, ZANU – PF, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 43 χρόνια και «θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε», υπογράμμισε ο Μανανγκάγκουα.

Το 2021, το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), μία κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων, αποκάλυψε δεσμούς μεταξύ της οικογένειας Λουκασένκο και ενός έργου εξόρυξης χρυσού στη Ζιμπάμπουε.

Διαβάστε ακόμη: