Σήμερα (24/01), ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ανέφερε ότι τού ζητήθηκε να συνάψει σύμφωνο μη επίθεσης με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, BELTA, επικαλούμενο τοποθετήσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι το Κίεβο αποτελεί πιθανή απειλή.
Ο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε την πρόταση που έφθασε σε εκείνον (σύμφωνα με τον ίδιο), κατά τη διάρκεια Συνόδου της λευκορωσικής κυβέρνησης με αξιωματούχους των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Στη συνεδρίαση, κατηγόρησε ξανά την Ουκρανία –χωρίς να παραθέσει στοιχεία– ότι «επιτρέπει να χρησιμοποιείται το έδαφός της από τη Δύση, για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία».
«Μας ζητούν να μην πάμε σε πόλεμο με την Ουκρανία, σε καμία περίπτωση, να μην μετακινήσουμε τα στρατεύματά μας, εκεί. Μας προτείνουν να συνάψουμε σύμφωνο μη επίθεσης», σημείωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το BELTA. Προς το παρόν, δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η Ουκρανία ή η Δύση έκανε την πρόταση που επικαλείται ο επικεφαλής της λευκορωσικής κυβέρνησης.
Μέχρι στιγμής, το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει τα σχόλια του Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Μόσχα ίσως χρησιμοποιήσει τη Λευκορωσία ως «εφαλτήριο», προκειμένου να «εξαπολύσει» νέα επίθεση στην Ουκρανία, από τον βορρά. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει «προς το παρόν» αν ο Λουκασένκο θα συζητήσει την πρόταση που υποστηρίζει ότι τού έκαναν, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Το Μινσκ επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το λευκορωσικό έδαφος για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δικά του στρατεύματα δεν έχουν πολεμήσει –έως τώρα– στην σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως, το Μινσκ έχει εντείνει την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, με ρωσικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας, θα απαντήσουν με σκληρότητα σε οιαδήποτε απειλή στην εσωτερική τάξη», τόνισε, σημειώνοντας ότι δεν επιθυμεί επανάληψη των μαζικών διαμαρτυριών του 2020 – 2021 εναντίον του, για τις οποίες είχε ισχυρισθεί τότε πως αποτελούσαν μέρος μίας «συνωμοσίας της Δύσης, για την αλλαγή καθεστώτος».
Διαβάστε ακόμη: