Η μεγαλύτερη και ψηλότερη ρόδα παρατήρησης του κόσμου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο μήνα στο Ντουμπάι.
To Ain Dubai – που σημαίνει «Μάτι του Ντουμπάι» στα αραβικά – έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει στις 21 Οκτωβρίου. Με ύψος 246 μέτρων, θα είναι η ψηλότερη ρόδα παρατήρησης στον κόσμο, 81 μέτρα πιο ψηλά από το High Roller του Λας Βέγκας, ο οποίος θα υποχωρήσει στη δεύτερη θέση.
Το αξιοθέατο είναι το κεντρικό στοιχείο του νησιού Bluewaters, ένα τεχνητό νησί κοντά στη μαρίνα του Ντουμπάι που άνοιξε το 2018.
Διπλάσιο μέγεθος από το London Eye
«Το Ain Dubai ξεπερνά και το Singapore Flyer 165 μέτρων, ενώ έχει ύψος σχεδόν διπλάσιο από το London Eye», δήλωσε ο Ρόναλντ Ντρέικ, γενικός διευθυντής του αξιοθέατου.
Η δομή διαθέτει 48 κλειστές καμπίνες, μερικές από τις οποίες μπορούν να χωρέσουν έως και 40 επιβάτες. Συνολικά, 1.750 άτομα μπορούν να κινηθούν ταυτόχρονα, ωστόσο, η χωρητικότητα είναι προς το παρόν περιορισμένη λόγω της πανδημίας. Ωστόσο με βάση τα σημερινά δεδομένα, το πολύ 10 άτομα θα μπορούν να επιβιβάζονται σε κάθε καμπίνα, εξήγησε ο Ντρέικ.
Κάθε καμπίνα είναι μεγαλύτερη από δύο διώροφα λεωφορεία τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, σύμφωνα με το Ain Dubai.
Διατίθενται τρεις τύποι καμπινών: οι καμπίνες «παρατήρησης» είναι για τις βασικές βόλτες, οι «κοινωνικές εμπειρίες» περιλαμβάνουν πρόσβαση στο σαλόνι και ένα ποτό και οι «ιδιωτικές» καμπίνες που μπορούν να προσαρμοστούν για δείπνα, επαγγελματικές συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Κάθε πλήρης κύκλος της ρόδας διαρκεί 38 λεπτά και προσφέρει μια πανοραμική θέα της ακτής και του ορίζοντα της πόλης του Ντουμπάι.
Ώθηση στην τουριστική βιομηχανία του Ντουμπάι
Με τα εγκαίνια της ρόδας το Ντουμπάι συνεχίζει τις προσπάθειές του να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη. «Η εστίαση στον τουρισμό ήταν μια από τις βασικές στρατηγικές διαφοροποίησης των πηγών εσόδων των Ηνωμένων Αραβικων Εμιράτων και ειδικά του Ντουμπάι. Οι αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου λόγω της πανδημίας κατέστηκσαν προφανές ότι τα ΗΑΕ πρέπει να ενισχύσουν και τους άλλους κλάδους τους», σχολιάζει ο Ουσμάν Χαλίντ, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.</p>