Σήμερα (23/12), ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο προς την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, ενός εκ των στόχων του Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από την έναρξη της –αποκαλούμενης από τη Μόσχα– «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην ουκρανική επικράτεια, την 24η Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε πως «υπάρχει σημαντική πρόοδος προς την αποστρατιωτικοποίηση», όταν καλέστηκε να σχολιάσει τη χθεσινή (22/12) τοποθέτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν αναφορικά με τις «μηδαμινές αμυντικές δυνατότητες» της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Ωστόσο, η Δύση έχει αποστείλει όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε αυτή την εβδομάδα να της δώσει το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων «Πάτριοτ», ενώ, δεσμεύθηκε να συνεχίσει την έμπρακτη υποστήριξη για όσο χρειασθεί.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε το σύστημα «Πάτριοτ» ως «απαρχαιωμένο», υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία θα προσαρμοσθεί σε αυτό, βρίσκοντας το αντίδοτο». Ύστερα από μία σειρά ηττών, η Μόσχα επιδιώκει νίκη στο πεδίο μάχης της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι δυνάμεις προσπαθούν εδώ και μήνες να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ.

Χθες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε ότι επιθυμεί την ολοκλήρωση του πολέμου το συντομότερο δυνατόν, με διπλωματικά μέσα. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν πως δεν έχει παράσχει «καμία απολύτως ένδειξη ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευθεί».

Ακόμη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν έχει γνώση ενός ουκρανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο επεξεργάζεται το Κίεβο με σκοπό να το προτείνει τον προσεχή Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Αυτή την εβδομάδα, είχε υπογραμμίσει πως «ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αγνόησε μέχρι τώρα τις “νέες πραγματικότητες” της κατάστασης».

Διαβάστε ακόμη: