Την πεποίθηση ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πάνε υψηλότερα από αυτά που προβλέπει επί του παρόντος η Federal Reserve, καθώς υπάρχει ακόμα «πολύς υποκείμενος πληθωρισμός», εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.

«Πιστεύω πραγματικά ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα ανέβουν υψηλότερα από 5% … επειδή νομίζω ότι υπάρχει ακόμα υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα», είπε ο Ντίμον την Πέμπτη στο «Squawk Box» του CNBC, από το World Economic Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Προσωρινή χαλάρωση

Για να καταπολεμήσει την εκτίναξη των τιμών, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς σε ένα στοχευμένο εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Το αναμενόμενο «τελικό επιτόκιο», ή το σημείο όπου οι αξιωματούχοι αναμένουν να τερματίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων, ορίστηκε στο 5,1% στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος ενός ευρέος καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε 6,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Ντίμον είπε ότι η πρόσφατη χαλάρωση του πληθωρισμού προέρχεται από προσωρινούς παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η επιβράδυνση στην Κίνα λόγω της πανδημίας  Covid.

Είχαμε το όφελος από την επιβράδυνση της Κίνας, το όφελος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.Νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πιθανότατα θα ανέβουν τα επόμενα 10 χρόνια… Η Κίνα δεν πρόκειται να είναι πλέον αποπληθωριστική», ανέφερε ο Ντίμον.

Πιθανότατα και στο 6% τα επιτόκια

Η σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι έχουν περιθώρια να αυξήσουν τα επιτόκια καθώς η αγορά εργασίας και οι καταναλωτές παραμένουν ισχυροί.

Ο επικεφαλής της JPMorgan είπε ότι εάν οι ΗΠΑ υποστούν μια ήπια ύφεση, τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 6%. Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να προβλέψει την οικονομική ύφεση.

«Ξέρω ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα. Πραγματικά δεν ξοδεύω τόσο πολύ χρόνο ανησυχώντας για αυτό. Ανησυχώ ότι η κακή δημόσια πολιτική βλάπτει την αμερικανική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντίμον.

Διαβάστε ακόμη: