Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πολύ καιρό ένα από τα πρώτα θέματα που συζητούν οι παγκόσμιοι ηγέτες που παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός εφέτος, όμως, πιθανότατα θα δουν τις επιπτώσεις από τα δωμάτια του ξενοδοχείου τους.

Πρόκειται για τον πρώτο χειμώνα που θα πραγματοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια, η ετήσια συνάντηση στο ελβετικό θέρετρο αφού η περυσινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας του Covid-19.

Καθώς πολιτικοί, στελέχη και τραπεζίτες κατευθύνονται προς τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, μπορεί να δουν λιγότερες λευκές κορυφές από ό,τι στο παρελθόν. Ένας ασυνήθιστα ζεστός χειμώνας έχει κάνει πολλά χιονοδρομικά κέντρα στην περιοχή των Άλπεων να αγωνίζονται για να παραμείνουν ανοιχτά λόγω έλλειψης χιονιού. Το Νταβός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Από το 2005 έως το 2015, η μέση θερμοκρασία στην μικρή πόλη τον Ιανουάριο ήταν σχεδόν 36 βαθμοί Φαρενάιτ. Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ο μέσος όρος ήταν σχεδόν επτά βαθμούς υψηλότερος. Το 2022, μόνο οι ΗΠΑ υπέστησαν 18 ακραία καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας που είδε το φως της δημοσιότητας. Μια ανάλυση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Climate Central το 2021 διαπίστωσε ότι οι μεγάλες καταστροφές μφανίζονταν κάθε 18 ημέρες, κατά μέσο όρο, μεταξύ 2017 και 2021. Ο μέσος όρος τη δεκαετία του 1980 ήταν 82 ημέρες.

Στην πρώτη γραμμή το κλίμα

Η αντιμετώπιση και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Τα στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που δημοσιεύθηκαν πριν από την έναρξη της εφετινής συνεδρίασης, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ανησυχία. Οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν περισσότερο από ποτέ στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι επικριτές της συγκέντρωσης θα παρακολουθούν και ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε κάτι περισσότερο από απλή συζήτηση. Στην ετήσια Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του οργανισμού WEF, που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, συμμετείχαν σε δημοσκόπηση 1.200 επαγγελματίες της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, ζητώντας τους να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα των διαφορετικών κινδύνων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι μισοί από τους 10 κορυφαίους κινδύνους που παρατηρούνται για τα επόμενα δύο χρόνια σχετίζονται με το κλίμα, ενώ η κρίση κόστους ζωής, η γεωοικονομική αντιπαράθεση και η κοινωνική πόλωση κατέχουν επίσης υψηλή θέση.

Ο κατάλογος των τελευταίων δύο ετών περιλαμβάνει φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά, αποτυχία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή· και κρίσεις φυσικών πόρων. Για τα επόμενα 10 χρόνια, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση του οικοσυστήματος, που κατηγοριοποιούνται ως μεμονωμένα στοιχεία, περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα, δίνοντας στο κλίμα 6 από τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους.

Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση του WEF, που έγινε σε συνεργασία με την Boston Consulting Group, πολλά προϊόντα χαμηλών εκπομπών Co2- ένα πιθανό μέρος των λύσεων για την κλιματική αλλαγή – εξακολουθούν να έχουν υψηλό κόστος και πιθανότατα θα είναι σε έλλειψη κατά την επόμενη δεκαετία. Αλλά καθώς οι νέες τεχνολογίες παράγονται σε μεγαλύτερη κλίμακα και η κρατική παρέμβαση συνεχίζεται, το κόστος θα μειωθεί και θα υπάρχουν ευκαιρίες για τους πρώτους που θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση να βγάλουν κέρδος.

Νταβός: Η ελίτ που μιλούσε πάντα για την κλιματική αλλαγή εφέτος... το ζει

Οι επιχειρήσεις

Αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έκθεση, είναι να βρουν έναν τρόπο να μετατρέψουν τις χαμηλότερες εκπομπές που προσφέρουν τα “πράσινα” προϊόντα σε επιχειρηματική αξία. Η Ørsted, η Tesla και η Beyond Meat είναι παραδείγματα εταιρειών που πέτυχαν την πρώτη τους επιτυχία ακόμη και πριν κλείσει το χάσμα κόστους, λέει η Boston Consulting. «Αυτή η δεκαετία έχει την ευκαιρία να δει μια τεράστια κλίμακα λύσεων για το κλίμα και τη δημιουργία μεγάλων αγορών για υλικά, προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», δήλωσε η Antonia Gawel, επικεφαλής της κλιματικής αλλαγής του WEF. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του WEF για το 2023, πάνω από το 1/3 των συνεδριών σχετίζονται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η λέξη «κλίμα» αναφέρθηκε 35 φορές στην ατζέντα, περισσότερες από «ενέργεια» 27 φορές, «γεωπολιτική» 18 φορές, «πόλεμος» 7 φορές, «πληθωρισμός» 6 φορές και «ύφεση» 4 φορές.

Διαβάστε ακόμη: