Στον τηλεοπτικό σταθμό One Channel και την εκπομπή «Στιγμές», με τον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή, παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας συνέντευξη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αρχικά, ο κ. Ανδρουλάκης ανάφερε ότι δεν έχει γεννηθεί στην Κρήτη, αλλά στην Αθήνα όπου και γνωρίστηκαν οι γονείς του. «Στην Καλλιθέα έχω γεννηθεί. Οι γονείς μου είχαν πρωτοδιοριστεί εδώ, απλά μέχρι να κατέβουμε στην Κρήτη – η μητέρα στο Ρέθυμνο και ο πατέρας μου στο Ηράκλειο – εγώ έφυγα νωρίτερα και πήγα στην γιαγιά. Και έτσι άνοιξα τον δρόμο του επαναπατρισμού».

Αναφερόμενος στους γονείς του και στη γνωριμία τους, είπε: «Το φοβερό είναι ότι ενώ είναι από το ίδιο χωριό, δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, διότι η οικογένεια του πατέρα μου είχε φύγει πολύ νωρίτερα και είχε πάει στο νομό Ηρακλείου, στο Αρκαλοχώρι όπου έκανε οικογένεια ο παππούς μου, και η οικογένεια της μητέρας μου είχε μείνει στο χωριό μας και έφυγαν αργότερα και πήγαν στο Ηράκλειο», σημειώνοντας ότι εν τέλει οι γονείς του «γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι στην Αθήνα».

Για τα παιδικά χρόνια

«Εγώ έχω μεγαλώσει στον Κατσαμπά στο Ηράκλειο. Είναι ένα προάστιο ανατολικά της πόλης δίπλα στην Αλικαρνασσό. Υπήρχε κάποτε – τώρα δεν υπάρχει – ένας ποταμός στη γειτονιά μας, όπου τώρα υπάρχει μια λεωφόρος, και εκεί ήταν όλα μας τα παιδικά χρόνια. Δηλαδή όλα μας τα παιδικά χρόνια περιστρεφόταν γύρω από το ποτάμι αυτό που χώριζε την Αλικαρνασσό με τον Κατσαμπά, όπου και παίζαμε», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια.

Ερωτηθείς αν ήταν καλός μαθητής, σχολίασε: «Είχα το εξής παράδοξο, ενώ ήμουν πάρα πολύ καλός μαθητής στο δημοτικό, όταν έφυγα να πάω έκτη δημοτικού – αν δεν κάνω λάθος στο κέντρο του Ηρακλείου όταν και μετακομίσαμε – ξαφνικά ενώ ήμουν ο καλύτερος στο ένα σχολείο, άρχισα να μην διαβάζω. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή του περιβάλλοντος έπαιξε έναν ρόλο. Τελικά, όμως, στο γυμνάσιο σιγά σιγά ισορρόπησα. Και τα τελευταία χρόνια διάβασα περισσότερο στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Για το ΠΑΣΟΚ της παιδικής του ηλικίας

Όσον αφορά την πρώτη εικόνα που έχει για το ΠΑΣΟΚ ως παιδί, αναφέρθηκε στις εκλογές του 1985, σημειώνοντας: «Έχουμε πάει να ψηφίσει η μητέρα μου, ο παππούς μου και η γιαγιά μου στο Οροπέδιο Λασιθίου. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι θα χάσει το ΠΑΣΟΚ. Πάμε στο καφενείο ενός φίλου μου και ξαφνικά βγαίνουν τα αποτελέσματα και κερδίζει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πρώτη μου εικόνα».

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ιστορικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορώ να σας πω ότι την ημέρα που έφυγε από την ζωή, εγώ έδινα πανελλαδικές την επόμενη ημέρα. Και θυμάμαι πως ξυπνήσαμε το πρωί σοκαρισμένοι από την ανακοίνωση του θανάτου (του Ανδρέα). Στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ και όταν τελείωσαν οι πανελλαδικές, ξεκινούσε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στο τελευταίο μάθημα, αν δεν κάνω λάθος ήταν η χημεία και είχα γράψει όντως πολύ καλά, ήξερα ότι είχα γράψει άριστα. Και λέω στον πατέρα μου ‘’έγραψα 20, θα περάσω σίγουρα’’. Μου λέει ‘’ωραία, θα σου κάνω δώρο. Πάρε ένα αεροπορικό – τότε ήταν το παλαιό αεροδρόμιο – να έρθω να σε πάρω με την βέσπα και να πάμε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι σε εκείνη την χρονική περίοδο είχε μια απόσταση γιατί, όπως είπε «με ενοχλούσε η έντονη ενασχόληση του πατέρα μου με το ΠΑΣΟΚ. Και είχα μια απόσταση. Δηλαδή, μ’ άρεσε να πηγαίνω να ακούω, αλλά δεν τρελαινόμουν κιόλας».

Το τραγικό περιστατικό στην Ξάνθη και η ένταξη στην ΠΑΣΠ

«Εγώ όταν πήγα στην Ξάνθη – πήγα γράφτηκα και έφυγα για λίγες ημέρες – και τα παιδιά του γραφείου της ΠΑΣΠ πήγαν στην Κομοτηνή, όπως πήγαιναν τότε από την Ξάνθη, δεν πέφτει η μπάρα και σκοτώνονται. Ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης σκοτώθηκε, τους πάτησε το τραίνο. Σκοτώθηκαν τα παιδιά. Οπότε εγώ πήγα ως πρωτοετής φοιτητής, 15 ημέρες μετά, σε μια ΠΑΣΠ που ήταν διαλυμένη, δηλαδή υπήρχαν κάποια παιδιά, αλλά τα ηγετικά στελέχη, όπως ο γραμματέας είχε φύγει από την ζωή – και σας το λέω γιατί ήρθαν οι γονείς του πριν από 15 ημέρες να με γνωρίσουν στην Πρέβεζα. Το παιδί έφυγε από την ζωή το 1997 και ήρθαν οι γονείς πριν λίγες ημέρες και γνωριστήκαμε και πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ που τους γνώρισα στην Πρέβεζα», ανάφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Και πρόσθεσε: «Η ΠΑΣΠ ήταν σε μια δύσκολη κατάσταση. Ήταν τότε και οι νόμοι Αρσένη. Εγώ δεν πήγα να γραφτώ εξ’αρχής. Αλλά σε μια γενική συνέλευση τους έκαναν επίθεση και από τα αριστερά και από τα δεξιά και ήταν κάπως στρυμωγμένοι, είπαμε εμείς ως πρωτοετείς – μια παρέα από την Κρήτη – θα πάμε και θα βοηθήσουμε, γιατί είναι άδικο αυτό που συμβαίνει. Και όντως πήγαμε και καταφέραμε αυτή η γενιά των Κρητικών, μετά από δύο χρόνια, να βγάλουμε την ΠΑΣΠ για πρώτη φορά πρώτη δύναμη και έμεινε πρώτη για τα επόμενα 20 χρόνια».

Για την πορεία του προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ακολούθως, ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «όταν ξεκινούσε αυτή η πορεία, ουδέποτε φανταζόμουν ότι θα γίνει βουλευτής, ευρωβουλευτής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο πρόεδρός του. Ουδέποτε είχα στο μυαλό μου μια τέτοια προοπτική για την ζωή μου. Όλα ήρθαν μόνα τους. Με αγώνα βέβαια, δεν ήταν κάτι σχεδιασμό».

«Γι’αυτό και δεν είχα εξάρτηση. Αν δείτε, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε πολλά χρόνια εξουσία, εγώ δεν μπήκα σε κάποια δημόσια θέση, ούτε σε κάποιον οργανισμό, ούτε έγινα διοικητής κάπου. Η ενασχόλησή μου ήταν οι σπουδές μου, το επάγγελμά μου και η πολιτική χωρίς όμως να έχω εξάρτηση από την πολιτική, ούτε ήμουν ποτέ επαγγελματικό στέλεχος, ούτε γραφειοκράτης ούτε διορισμένος σε κάποιον οργανισμό», συμπλήρωσε.

 Η αγάπη του για το ραδιόφωνο και η εκπομπή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε και την αγάπη του για το ραδιόφωνο, λέγοντας χαρακτηριστικά «ήμουν άρρωστος με το ραδιόφωνο».

Συγκεκριμένα, είπε: «Μόλις πήγα φοιτητές στην Ξάνθη είχα δική μου εκπομπή». «Κάναμε την εκπομπή ‘’Νότιος Άνεμος’’, με κρητικά τραγούδια».

Για το μπάσκετ και το παιχνίδι με τον γιο του

«Για εμένα το μπάσκετ είναι αρρώστια. Ακόμα και όταν έκανα τους χιαστούς, είχα μέσα μου μια αγωνία: Λες να μην πραγματοποιήσω το όνειρό μου να παίξω μπάσκετ με τον μικρό; Γιατί ο μικρός παίζει ποδόσφαιρο. Έλεγα ότι με αυτό που έπαθα, δεν θα ξαναπαίξω εγώ, οπότε δεν γίνει. Τώρα που είμαι καλύτερα και που και που παίζω και έρχεται και αυτός, έχω μια ανακούφιση. Λέω όχι ρε παιδί μου θα τα καταφέρω, θα συγχρονιστούμε και θα παίξουμε μαζί μπάσκετ», είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την λατρεία του για το μπάσκετ.

Το ποδήλατο και το… Predator

Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης εκμυστηρεύτηκε πως ακριβώς ανακάλυψε ότι το κινητό του παρακολουθούνταν από το κατασκοπευτικό Predator. «Ο λόγος που βρήκα το Predator ήταν το ποδήλατο. Γιατί; Με πίεζε ο συνεργάτης μου, ο κ. Παπάζογλου, επειδή ήξερε ότι το σχέδιό μου ήταν να παραιτηθώ τον Σεπτέμβριο, μετά την οργάνωση της εκδήλωσης για την αίθουσα ‘’Ανδρέας Παπανδρέου’’ στο Στρασβούργο, γιατί ήθελα να είμαι στην Ελλάδα και να μην έχω άλλες υποχρεώσεις. Και με πίεζε, γνωρίζοντας αυτό – ήλεγχε ήδη η επιτροπή τα κινητά πολλών ευρωβουλευτών – και του έλεγα ότι δεν υπάρχει λόγος, με πιέζεις τώρα να δώσω το κινητό μου σε κάποιους που δεν ξέρω. Δεν υπάρχει λόγος».

«Μια ημέρα, λοιπόν, μια εβδομάδα πριν κάνω τα εγκαίνια της αίθουσας στο Στρασβούργο, λέω ‘’Νίκο θα πάρω το ποδήλατό σου και θα πάω μια βόλτα και όταν γυρίσω, συνεχίζουμε τη δουλειά που είχαμε να κάνουμε’’. Βάζω λοιπόν κολάν από αυτά του ποδηλάτου και βάζω το κινητό, γιατί δεν είχε τσέπη, από κάτω και μου λέει ‘’θα σου πέσει’’. ‘’Με έπρηξες’’, του λέω, ‘’πάρ’το’’. Μου λέει ‘’αφού μου το δίνεις, θα πάω να το ελέγξω’’. Όταν γύρισα μετά από δύο ώρες, με περίμενε στην πόρτα, γιατί δεν είχα κινητό, χλωμός. Του λέω ‘’τι έγινε;’’. Μου λέει ‘’έλα πάνω, γιατί δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Μάλλον, έχουν βρει κάτι που δεν έχουν βρει σε άλλον στις Βρυξέλλες’’. Δηλαδή, αν δεν ήταν το ποδήλατο και ο πιεστικός Νικόλας Παπάζογλου, δεν θα είχαμε βρει τίποτα», πρόσθεσε. 

Τα 4.000 βιβλία και η αγάπη για τα μουσεία

Σε ερώτηση για την αγάπη του για τα βιβλία, απάντησε: «Δεν θέλω να σας πω πόσα βιβλία έχω, γιατί δεν θα το πιστέψετε. Έχω ένα σπίτι γεμάτο βιβλία, ένα γραφείο και μια γκαρσονιέρα γεμάτη βιβλία. Είναι πάρα πολλά. Είναι πάνω από 4.000. Και, μάλιστα, ένα καλοκαίρι, έναν μήνα καθόμουν να τα ταξινομήσω στο γραφείο».

«Θέλω να σας πω ότι η μεγάλη μου αγάπη δεν είναι τα βιβλία. Είναι τα μουσεία. Εγώ ήθελα να γίνω ιστορικός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήθελα να γίνω ιστορικός. Γι’αυτό έχω διαβάσει πάρα πολλή ιστορία στην ζωή μου. Όμως, επειδή άκουγα το επιχείρημα του πατέρα μου ότι πρέπει να κάνεις και μια δουλειά – γιατί πάντα στο τέλος της ημέρας πρέπει να δουλέψεις, να κάνεις κάτι – λέω θα κάνω την δουλειά αυτή, αλλά θα συνεχίσω να έχω τον έρωτα με την ιστορία. Γι’ αυτό, ποια είναι για εμένα η ιδανική απόδραση στην ζωή μου; Να πάω ένα ταξίδι κάπου που δεν ξέρω, να διαβάσω μια εβδομάδα πριν για το μέρος αυτό, να πάω να τα βιώσω, να τα σημειώσω και να τα κρατήσω. Να σας πω ένα παράδειγμα. Από παιδί ήθελα να πάω στην Ρουάντα, γιατί με είχε στιγματίσει η γενοκτονία Χούτου».

Αιχμές για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε αιχμές τόσο για την Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους για προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ. «Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν να οικειοποιηθούν την εποχή Σημίτη, ενώ τι είχε ακούσει ο Σημίτης από αυτούς. Και οι δε του ΣΥΡΙΖΑ (οικειοποιούνται) τον Ανδρέα Παπανδρέου. Λένε – και το έλεγαν και τα προηγούμενα χρόνια – ότι ο Ανδρέας είχε μέτωπο μόνο με την δεξιά. Ναι, αλλά τον πολεμούσε συστηματικά η αριστερά και τον ήθελε και φυλακή».

Διαβάστε ακόμη