Το δεύτερο κατά σειρά πτωτικό μήνα συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Ιούνιο, καθώς μετά το Μάιο και ο μήνας που παρήλθε ήταν αρνητικός για την αγορά, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,93%, τον FTSE 25 να χάνει 1,51%, τον Mid Cap να ηγείται στις απώλειες με -4,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,27%.

Έτσι, σε επίπεδο εξαμήνου, πλέον τα κέρδη του ελληνικού χρηματιστηρίου περιορίστηκαν στο +8,59% από πλευράς Γενικού Δείκτη.

Και όλα αυτά, μολονότι έως τις 20 Μαΐου, όταν ο κεντρικός δείκτης είχε δει τα υψηλά 13 ετών και τις 1.502 μονάδες, είχε φτάσει να κερδίζει 16,21% φέτος, μια από τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς.

Ο FTSE 25 έκλεισε το εξάμηνο με άνοδο 8,94%, ο Mid Cap έχει γυρίσει αρνητικά χάνοντας 0,09% φέτος, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 14,30%, παρ’ ότι στα υψηλά του Μαΐου είχε φτάσει να κερδίζει άνω του 26%.

Ο μέσος τζίρος του Ιουνίου ήταν στα 122,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέσες συναλλαγές του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 142,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 29,1% σε σχέση με το 2023 που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.

Ξεχώρισαν οι ενεργειακές μετοχές

Πιστοποιώντας ότι συνεχίζουν να βρίσκονται στην «καρδιά» του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αρκετές ενεργειακές μετοχές ξεχώρισαν και το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους, παρ’ ότι φυσικά επ’ ουδενί δεν παρουσιάζονται αποδόσεις που να προσιδιάζουν στις περυσινές, που ήταν άκρως εντυπωσιακές.

Οι δύο κορυφαίες σε απόδοση μετοχές του Large Cap (και) φέτος προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της ενέργειας και της βαριάς βιομηχανίας, ενώ οι τέσσερις από τις οκτώ μετοχές που έχουν άνοδο άνω του 10% φέτος, ανήκουν στον ενεργειακό τομέα.

Μόνο οι τράπεζες Eurobank και Εθνική, καθώς επίσης και οι Σαράντης και Coca Cola HBC μπαίνουν στην πρώτη οκτάδα των διψήφιων κερδών φέτος, μαζί με τις ενεργειακές.

Από εκεί και πέρα βεβαίως, υπάρχουν και αρκετές μετοχές του ευρύτερου κλάδου που έχουν σαφώς κατώτερη του Γενικού Δείκτη συμπεριφορά, υστερώντας σημαντικά έναντι της ευρύτερης αγοράς.

Πρώτη μετοχή του 2024 από τον Large Cap είναι η Τιτάν που κατέγραψε άνοδο 36,40% στο εξάμηνο, ξεχωρίζοντας με έμφαση, ενώ πρόσφατα βρέθηκε και σε ιστορικά υψηλά. Θυμίζουμε ότι ο τίτλος έδωσε και πέρυσι πολύ εντυπωσιακά κέρδη, καθώς ενισχύθηκε κατά 77,86%.

Το 2023 παρουσίασε τα καλύτερα μεγέθη της τελευταίας 15ετίας, μπαίνει σε διεθνείς δείκτες βιωσιμότητας και γενικώς βρίσκεται στην καλύτερη και πιο αναπτυξιακή βάση της 122χρονης ιστορίας του. Αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνικών συμφερόντων (βαριά) βιομηχανία.

Η Cenergy Holdings είναι η δεύτερη σε απόδοση μετοχή του Large Cap φέτος, καθώς ενισχύθηκε κατά 33,90%, δεδομένου ότι ξεκίνησε το έτος από τα 6,60 ευρώ και στην τελευταία συνεδρίαση του 6μήνου έκλεισε στα 9,59 ευρώ. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη μετοχή ήταν και πέρυσι άκρως εντυπωσιακή, καθώς είχε τερματίσει στην κορυφή των κερδών του FTSE 25 με απόδοση +137,09%, εν μέσω διαρκών ιστορικών υψηλών.

Σαράντης: Έκανε την έκπληξη ειδικά τους πρώτους μήνες του 2024, καταγράφοντας άνοδο 28,90% φέτος, ασχέτως αν διόρθωσε σε ποσοστό 1,60% τον Ιούνιο. Ο όμιλος ταλαιπωρήθηκε πολύ μετά την κήρυξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και το «διαζύγιο» με τη Estee Leuder ύστερα από 21 χρόνια και άργησε να βρει τα πατήματά του, αλλά τα βρήκε. Το management είναι εξαιρετικό και έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του, τρεις δεκαετίες τώρα.

Η ΓΕΚ Τέρνα ξεχωρίζει επίσης φέτος με άνοδο 25,70% κλείνοντας πολύ πρόσφατα στα 16,98 ευρώ που είναι νέα υψηλά 24 ετών! Η μετοχή του ομίλου έλαβε ώθηση από το story της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, που μπορεί να κούρασε μερικώς την αγορά, εντούτοις ανακοινώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους, φέρνοντας και πολύ μεγάλη ρευστότητα στην αγορά. Ο όμιλος έχει υπό την αιγίδα του τα κορυφαία έργα υποδομών, κατασκευών και παραχωρήσεων στην Ελλάδα, όπως την Αττική Οδό, τον ΒΟΑΚ, την Εγνατία, το αεροδρόμιο στο Καστέλι κ.α.

Eurobank: Έκλεισε με άνοδο 25,50% το 6μηνο, έχοντας σταθερά την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κλάδο και τη δεύτερη υψηλότερη στο σύνολο της αγοράς πίσω από την Coca Cola HBC. Είναι η ελληνική τράπεζα που διακρατεί μακράν το πιο διεθνοποιημένο προφίλ, φέρνοντας σημαντικό κομμάτι κερδών από το εξωτερικό. Στο +52,61% πέρυσι.

Εθνική: Με άνοδο 23,80% το 6μηνο κινείται πλησίον των υψηλών εννέα ετών, ενώ προ περίπου ένα μήνα αναβαθμίστηκε από τον καναδικό οίκο DBRS σε BBB (low), δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική οικονομία, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, σχεδόν 15 χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Στο +67,87% πέρυσι.

Η Τέρνα Ενεργειακή έβγαλε το 6μηνο με άνοδο 22,60% έχοντας ξεκινήσει το τρέχον έτος από τα 15,90 ευρώ, ενώ την τελευταία ημέρα του Ιουνίου έκλεισε στα 19,49 ευρώ. Παράλληλα, το μήνα που έφυγε έκλεισε με άνοδο 7%, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του FTSE 25, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Cenrgy Holdings με άνοδο 6,60%. Πλέον, με τη συμφωνία πώλησης στην αραβικών συμφερόντων Masdar που πρώτο αποκάλυψε το Radar.gr πολλούς μήνες πριν τις πρόσφατες ανακοινώσεις, «ανέβηκε» στο άρμα ενός ομίλου με παγκόσμιο αποτύπωμα στην πράσινη ενέργεια. Συνάμα, το συγκεκριμένο deal είναι ένα από τα δύο – τρία μεγαλύτερα στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και το μεγαλύτερο στον ενεργειακό κλάδο.

Coca Cola HBC: Με άνοδο 19,20% φέτος, ενώ μόλις πριν δύο μηνών επανήλθε πάνω από τα 30 ευρώ για πρώτη φορά ύστερα από 26 μήνες και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι οξύμωρο ότι η leader της αγοράς, μολονότι σύσσωμοι σχεδόν οι δείκτες είναι σε πολυετή υψηλά και μολονότι έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα το 2023, η μετοχή δεν έχει υπερκεράσει τη ζημιά από τον Covid.

Η Viohalco κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιούνιο χάνοντας 11%, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο +8,20%.

Πειραιώς: Έχοντας απώλειες 5,60% τον Ιούνιο περιορίστηκε περαιτέρω η απόδοση του τρέχοντος έτους, καθώς πλέον ενισχύεται κατά 6,40%. Όμως, προέρχεται από το περυσινό ράλι όπου ενισχύθηκε κατά 122,53%. Συνάμα, από τα χαμηλά των 0,73 ευρώ της 14ης Ιουλίου 2022, ήτοι πριν από 24 μήνες, καταγράφει ράλι +392%, αποτελώντας γενικά την πιο θεαματική επιστροφή στον κλάδο. Όχι προ πολλών ετών είχε πέσει στην 33η θέση των αποτιμήσεων στο Χ.Α., ενώ πλέον μετά το ράλι της τελευταίας διετίας, αποτιμάται στα 4,49 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 7η θέση στο σύνολο του Χ.Α.

Η HelleniQ Energy υποχώρησε κατά 6,60% τον Ιούνιο, κάτι που περιόρισε τα κέρδη το 2024 στο +7,10%. Συντηρητικός τίτλος, όμως μπροστά του έχει το στοίχημα του νέου placement που θα γίνει σε υψηλότερες τιμές.

Η Motor Oil έχασε 10,10% το μήνα Ιούνιο, έχοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μετά τη Viohalco, κάτι που άλλαξε εντελώς την εικόνα του 2024, καθώς ο τίτλος γύρισε αρνητικά το έτος, υποχωρώντας κατά 1,30%. Εγχώριοι και διεθνείς οίκοι δίνουν τιμές – στόχους έως και 36 ευρώ, ενώ ο όμιλος υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πράσινου μετασχηματισμού στη ΝΑ Ευρώπη, συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2030. Την τελευταία διετία προβαίνει σε πολλαπλές αγορές εταιρειών που γίνονται αιχμή στο δρόμο της πράσινης αλλαγής… Γενναία μερισματική πολιτική, διαχρονικά. Αμφότερες οι HelleniQ Energy και Motor Oil επηρεάστηκαν το τελευταίο διάστημα από την ανακοίνωση του «χαρατσιού» στα κέρδη τους.

Η ΔΕΗ φέτος έκλεισε τον Ιούνιο στο +0,20% και το εξάμηνο στο +0,70%.

Η ElvalHalcor το μήνα Ιανουάριο θυμίζουμε ότι έκλεισε στην κορυφή των κερδών του Large Cap με +29,20%, όμως έκτοτε έχει κακή συμπεριφορά, ενώ τον Ιούνιο απώλεσε το 7,50% της αξίας της, οπότε έβγαλε το εξάμηνο με απώλειες 4,60%, απογοητεύοντας. Χθες στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου ξέσπασε με άνοδο 7,48%, όμως το ζητούμενο στην περίπτωσή της είναι η διάρκεια.

Η Metlen (πρώην Mytilineos) μετά το ράλι +81,79% πέρυσι και το εντυπωσιακό +588% από τα χαμηλά των 5,01% της 16ης Μαρτίου 2020, εν μέσω της «φωτιάς» του Covid-19, φέτος παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης, χάνοντας τον Ιούνιο 4,80%, ενώ το εξάμηνο υποχώρησε κατά 5%. Θυμίζουμε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2024, η μετοχή είδε το ιστορικό υψηλό της στα 39,56 ευρώ.

ΟΤΕ: Με άνοδο μόλις 4,20% φέτος, αποτελεί ένα από τα στοιχήματα της αγοράς δεδομένης της υστέρησης πέρυσι όπου έχασε 11,58% σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε άνω του 39%. Πλέον, μένει να δούμε πως θα υποδεχτεί σταδιακά η αγορά την αλλαγή στη διοίκηση, καθώς ο Κώστας Νεμπής ήδη ανέλαβε καθήκοντα, στη θέση του (μακροβιότερου διευθύνοντος συμβούλου στην ιστορία του οργανισμού και άκρως επιτυχημένου) Μιχάλη Τσαμάζ.

Πλήρως απογοητευτική συμπεριφορά σε μόνιμη βάση εξακολουθούν να έχουν οι Autohellas και ΕΥΔΑΠ που τον Ιούνιο υποχώρησαν κατά 4,70% και 7,10% αντίστοιχα, ενώ το εξάμηνο φέτος υποχώρησαν κατά 11,40% και 10% αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμη