Η Neues Deutschland σχολιάζει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο οι οποίοι επίσημα ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 23 Ιουλίου.

Η πρώτη Ολυμπιάδα εν καιρώ πανδημίας

«Αυτή την Παρασκευή διεξάγεται στο Τόκιο η εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά μπροστά σε σχεδόν άδειες κερκίδες. Θα είναι η πρώτη Ολυμπιάδα εν καιρώ πανδημίας. Τι θα μείνει από την τελετή έναρξης του Τόκιο; Ελπίζουμε όχι οι προστατευτικές μάσκες», γράφει η Neues Deutschland με τίτλο «Από το μύθο στη πραγματικότητα», σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αναψηλαφώντας ξεχωριστές τελετές του παρελθόντος, όπως εκείνη της Αθήνας το 2004 ή του Πεκίνου το 2008.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η γεννημένη μέσα από θρύλους Ολυμπιάδα, μια αρχαία ιεροτελεστία, ιδρυμένη από την Ηρακλή προς τιμήν του Δία εγκαταλείφθηκε όσο περνούσαν τα χρόνια περνώντας στη λήθη. Η ολυμπιακή ιδέα αναβίωσε ωστόσο, με τους πρώτους Αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα το 1896. Από τότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρουσιάζουν, εκτός βέβαια από τα αθλήματα, την πόλη στην οποία διεξάγονται από κοινωνική και πολιτιστική άποψη.

«Η τελετή της Αθήνας ήταν γεμάτη συμβολισμούς και μυστήριο»

«Στη εναρκτήρια τελετή της Αθήνας οι ολυμπιακοί θεοί επέστρεψαν εξιστορώντας εκ νέου την ιστορία των Αγώνων. Και επειδή δεν νοείται ύπαρξη στην Ελλάδα χωρίς θάλασσα, οι Έλληνες έφεραν τη θάλασσα στο στάδιο, μετάφεραν με χάρτινο καράβι την ολυμπιακή σημαία και σχηματίζοντας τους ολυμπιακούς κύκλους με φλόγες», αναφέρεται στη συνέχεια του δημοσιεύματος στη Neues Deutschland, σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φέτος διεξάγονται στο Τόκιο.

«Μετά το νερό ήρθαν τα γλυπτά ως δεύτερο σημαντικό στοιχείο της τελετής για να συμβολίσουν τον ελληνικό τρόπο του σκέπτεσθαι. Οι ιστορικές περίοδοι ενσαρκώθηκαν από γλυπτά πάνω από τα οποία κρέμονταν ένας κυανός Έρως, ο ελληνικός θεός του έρωτα. Η τελετή της Αθήνας ήταν γεμάτη συμβολισμούς και μυστήριο. Παρέμεινε αίνιγμα για πολλούς θεατές αφήνοντάς τους να ερμηνεύουν τα σύμβολα. Και ήταν ακριβώς αυτή η αύρα μυστηρίου που εξέπληξε τους πάντες».