Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ενισχύθηκε την Πέμπτη σημειώνοντας νέο υψηλό για το έτος, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα ισχυρά κέρδη της Salesforce οδήγησαν  τον καλύτερο μήνα του δείκτη αναφοράς από τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Dow 30 μετοχών κέρδισε 508 μονάδες ή 1,4% στις 35.933 περίπου, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό του έτους τον Αύγουστο. Ο S&P 500 πρόσθεσε 0,3% και ο Nasdaq Compositeήταν περίπου 0,2% χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές αποκόμισαν κάποια κέρδη σε μετοχές Big Tech που οδήγησαν στην επιστροφή του Νοεμβρίου.

Ο Dow κλείνει τον Νοέμβριο με άνοδο άνω του 8%, με ρυθμό να σπάσει ένα τρίμηνο σερί απωλειών.

Μέχρι και διψήφια κέρδη έφερε ο Νοέμβριος

Ο S&P 500 σημείωσε επίσης άνοδο περισσότερο από 8% τον Νοέμβριο, ενώ ο Nasdaq ανέβηκε περίπου 10%. Και οι δύο μέσοι όροι καταγράφουν την καλύτερη μηνιαία απόδοσή τους από τον Ιούλιο του 2022. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite διαπραγματεύονταν περίπου 1% μακριά από τα αντίστοιχα υψηλά του 2023.

«Πολλά από αυτά που είδαμε τον Νοέμβριο είναι απλώς μια συνειδητοποίηση ότι η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, ότι οι καταναλωτές είναι ανθεκτικοί και η Fed βρίσκεται σε αναμονή, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, CIO στην Independent Advisor Alliance. «Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι συνθήκες θα παραμείνουν από τώρα έως το τέλος του έτους – που είναι το πιο πιθανό μας σενάριο – πιστεύουμε ότι η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ψηλότερα».

«Για το 2022, αφιερώσαμε τόσο πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τι θα μπορούσε να πάει στραβά και πραγματικά δεν αφιερώσαμε καθόλου χρόνο στο να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να πάει σωστά. Το 2023 είναι μια ιστορία πολλών πραγμάτων που πάνε καλά», πρόσθεσε ο Zaccarelli.

Η εταιρεία λογισμικού cloud Salesforce οδήγησε τον Dow υψηλότερα την Πέμπτη, που έκανε άλμα 8,6% λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα κέρδη και έσοδα για το τρίτο τρίμηνο. Η επιχείρηση δεδομένων cloud της Salesforce, η οποία είδε τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 22% από το προηγούμενο έτος, και το προϊόν τεχνητής νοημοσύνης Einstein GPT ήταν πίσω από τη θετική έκθεση.

Εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης UnitedHealth Group, Johnson & Johnson, Merck και Amgen οδήγησε επίσης τον δείκτη υψηλότερα.

Αύξηση 3,5% στις Καταναλωτικές Δαπάνες

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς την Πέμπτη έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -ο αγαπημένος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve- αυξήθηκε 3,5% σε ετήσια βάση, μια επιβράδυνση από ετήσιο κέρδος 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτοί οι αριθμοί ήταν οι πιο πρόσφατοι σε μια σειρά θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό που παρατηρήθηκαν τον Νοέμβριο, τα οποία έκαναν τους επενδυτές να συμπεράνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια και θα μπορούσε ακόμη και να αρχίσει να τα μειώνει το 2024.

«Αυτό που οδηγεί την αγορά, τελικά, είναι αυτή η αλλαγή στη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Sonu Varghese, παγκόσμιος μακροστρατηγός της Carson Group. «Η χαμηλότερη αστάθεια θα μπορούσε επίσης να ωθήσει περισσότερα χρήματα στις αγορές καθώς οι άνθρωποι ανανεώνουν τα χαρτοφυλάκια τους και αυξάνουν την έκθεση σε μετοχές. Πιστεύουμε ότι νέα υψηλά είναι σίγουρα πιθανά».

Επαναφορά της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ κάτω απο το 4,5%

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία είχε τρομάξει τους επενδυτές με άνοδο πάνω από το 5% τον περασμένο μήνα, κατέρρευσε αυτόν τον μήνα καθώς κυκλοφόρησαν τα στοιχεία για την υποχώρηση του πληθωρισμού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του κλίματος για τις μετοχές. Η απόδοση του 10ετούς ήταν πρόσφατα πάνω από 9 μονάδες βάσης υψηλότερη στο 4,363%.

Οι μετοχές τεχνολογίας ήταν μακράν οι μεγάλοι νικητές τον Νοέμβριο, αλλά οι επενδυτές έβγαζαν ορισμένα από αυτά τα στοιχήματα από το τραπέζι καθώς ο μήνας πλησίαζε στο τέλος του.

Η Nvidia έχασε περισσότερο από 2,9% την Πέμπτη, αλλά εξακολουθεί να είναι 14,7% για τον μήνα. Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά 2,1% την Πέμπτη μετά από μια επιστροφή περίπου 19% τον Νοέμβριο. Alphabet και Meta έκαστες έχασαν 2,3%.

Διαβάστε ακόμη: