Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν μια εξαιρετικά ήπια αλλαγή στις τιμές τον περασμένο μήνα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σχεδόν 18 μονάδες βάσης σε περίπου 4,45%.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε περισσότερο από 19 μονάδες βάσης κάτω από το 4,9%.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο ήταν σταθερός από μήνα σε μήνα και σημείωσε άνοδο 0,2% όταν εξαιρέθηκαν τα τρόφιμα και η ενέργεια για τη λεγόμενη μέτρηση του βασικού ΔΤΚ, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,1% του ΔΤΚ και 0,3% στον βασικό ΔΤΚ.

Ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση, τη χαμηλότερη ένδειξη 12 μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση, θετικό σημάδι για τις προσπάθειες της Federal Reserve να επιβραδύνει τον πληθωρισμό προκαλώντας ύφεση.

Τα ερωτήματα σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια ή θα προετοιμαστεί να τα μειώσει και πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό έχουν γίνει πιο δυνατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Μετά την έκθεση, η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης έδειξε μηδενική πιθανότητα αύξησης επιτοκίων τον Δεκέμβριο και αμελητέα πιθανότητα 4,1% για αύξηση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Όταν η κεντρική τράπεζα συνεδρίασε νωρίτερα αυτό το μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά δεν απέκλεισαν την επιλογή για περαιτέρω αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επανέλαβε τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.

Διαβάστε ακόμη: