Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή Δευτέρα από το Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου μετέβη σε ένα ταξίδι-αστραπή δυόμισι ημερών για να εγκαταστήσει την κόρη του Δάφνη στο φημισμένο πανεπιστήμιο Yale, θα σηματοδοτήσει το «νέο ξεκίνημα» της διακυβέρνησης Ν.Δ. που θα εκφραστεί στην πράξη μέσα από έναν δομικό ανασχηματισμό αλλά και τις προοπτικές ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας όπως τούτο καταδεικνύεται μέσα από την εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων!

Το γράψε-σβήσε στο μπλοκάκι μέσα στο αεροπλάνο

Κατά τη διάρκεια των δύο αεροπορικών ταξιδιών των συνολικά 20 ωρών, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να σβήσει και να γράψει ονόματα και υπουργεία, αποχωρήσεις, μετακινήσεις, νέες προσθήκες, με τα τηλέφωνα κλειστά, χωρίς κανενός είδους παρεμβάσεις από πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα και συστήματα!

Θα έχει, σε απλά λόγια, χρόνο να σκεφτεί μόνος, με καθαρό μυαλό, αποστασιοποιημένος από το επίκεντρο των γεγονότων και να αποφασίσει με ποιους θα προχωρήσει, ποιους εμπιστεύεται, ποια είναι τα κατάλληλα πρόσωπα που θα πάρουν τη σκυτάλη για την τελική ευθεία των περίπου δύο χρόνων προς τις εθνικές εκλογές!

Την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου ο ανασχηματισμός

Οι πληροφορίες λένε πως με την επιστροφή του την Δευτέρα, και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, θα έχει ανακοινωθεί ο σαρωτικός ανασχηματισμός, που θα κινηθεί εκτός των άλλων σε δύο επίπεδα:

πρώτον, υλοποιώντας την διεύρυνση προς το Κέντρο, που έχει ήδη ξεκινήσει, και δεύτερον, με την αθρόα και μαζική χρησιμοποίηση κομματικών σε θέσεις υφυπουργών, γενικών γραμματέων και μηχανισμών του κράτους και της Περιφέρειας!

Επιπροσθέτως, στον ανασχηματισμό θα αξιολογηθούν πρόσωπα από πυρόπληκτες περιοχές, ειδικά από την Εύβοια, αλλά και από την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Σαρωτικές αλλαγές από την κορυφή έως τη βάση της κυβερνητικής πυραμίδας!

Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι ευρύτατες από την κορυφή έως τη βάση της κυβερνητικής πυραμίδας!

Ο υπ. Επικρατείας, για παράδειγμα, θα μετακινηθεί είτε στο υπ. Παιδείας, από το οποίο η κυρία Κεραμέως θα μετακινηθεί, είτε στο υπ. Υγείας! Ο ίδιος, λέγεται, θα επιθυμούσε το υπ. Προστασίας του Πολίτη, για το οποίο προσφάτως είχε προτείνει στον πρωθυπουργό τον Β. Κικίλια, που με βεβαιότητα μετακινείται από το υπ. Υγείας.

Ωστόσο, οφείλω να το καταγράψω, πηγή εκ των έσω μού μετέφερε την άποψη ότι ίσως ο Γεραπετρίτης τελικώς να μην μετακινηθεί, μετά το «κόντυμα» από τον πρωθυπουργό!

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, υπό το κλίμα των ημερών και τις εσωτερικές υπονομεύσεις, μετά βεβαιότητας αφήνει το υπ. Προστασίας του Πολίτη για να μετακινηθεί, σε άλλο υπουργείο, πιθανόν στο Ναυτιλίας!

Εάν φυσικά ο νυν υπουργός Γ. Πλακιωτάκης, που θεωρείται, εκ των προσώπων εμπιστοσύνης του Μαξίμου, όπως και ο υπ. Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος που παραμένει αμετακίνητος, κατευθυνθεί προς το υπ. Δικαιοσύνης!

Γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο Πλακιωτάκης να παραμείνει στο Ναυτιλίας, καθώς ο πρωθυπουργός ταλαντεύεται την ώρα τούτη εάν θα αλλάξει ή όχι τον κ. Τσιάρα!

Πέραν του Ν. Παναγιωτόπουλου, αμετακίνητοι θεωρούνται τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, που έχουν κριθεί απολύτως επιτυχημένοι στους τομείς δραστηριότητας τους!

Εκθετική η αύξηση των online συναλλαγών πολιτών - Δημοσίου

Σύσταση υπουργείου Φυσικών Καταστροφών

Το βέβαιον είναι πως ο Ν. Χαρδαλιάς, κυρίως λόγω του θέματος της επιβαρυμένης υγείας του, θα αποχωρήσει, ενώ θα συσταθεί υπουργείο Φυσικών Καταστροφών, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει ακόμη το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου υπουργείου. Ακούγεται, ωστόσο, ότι έχει προταθεί το όνομα του Θόδωρου Ρουσόπουλου, κίνηση που θεωρείται και άνοιγμα προς τους λεγόμενους καραμανλικούς!

Η επιβράβευση του οικονομικού επιτελείου

Ο υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως επιβράβευση, καθώς η πορεία των οικονομικών δεικτών και η προοπτική επιστροφής σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 6% φέτος από μόνη της τον στηρίζει.

Αντιθέτως, ο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης αναμένεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Όσον αφορά στα νέα πρόσωπα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά την υπουργοποίηση του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Το υπουργείο δεν έχει ακόμη αποφασισθεί, ωστόσο τα διαθέσιμα την ώρα τούτη από τα βαριά χαρτοφυλάκια είναι το Υγείας, πιθανόν το Εσωτερικών, το Παιδείας, αλλά και το Προστασίας του Πολίτη!

Η ΔΕΘ, το νέο ξεκίνημα, οι στόχοι σε τράπεζες, ενέργεια, υποδομές!

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει ολόκληρο ταξίδι μπροστά του να σκεφτεί απερίσπαστος και να αποφασίσει! Και σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει αποφασισθεί μέχρι την Τετάρτη, υπάρχει χρόνος μέχρι τις 5-7 Σεπτεμβρίου!

Το ζήτημα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει προσδιορισθεί με φόντο την ΔΕΘ, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το νέο στίγμα διακυβέρνησης, θα αναλύσει τους στόχους και τα μακροοικονομικά δεδομένα, θα αναφερθεί στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την κατ’ επέκταση στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ θα έχουν ήδη ανοίξει οι οικονομικές προσφορές για δύο από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας, και ειδικότερα της ΔΕΠΑ Υποδομών και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ!

Επιπροσθέτως, έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη των οδικών δικτύων με τον Ε65 να υλοποιείται, την Εγνατία Οδό να ανατίθεται με 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και 6 ακόμη οδικούς άξονες (υποθαλάσσια Σαλαμίνας, ΒΟΑΚ, Πάτρα – Πύργος, νέα περιφερειακή Θεσσαλονίκης κ.λ.π.) προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. να βρίσκονται στην τελική φάση έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός του 2022, μαζί με Αττική Οδό και επέκταση της Λεωφόρου Κύμης!