Οι μεγα-τράπεζες της Κίνας αναμένουν ότι τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου (NIMs) θα μειωθούν περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς η αδυναμία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Και οι λεγόμενοι τέσσερις μεγάλοι δανειστές — Industrial and Commercial Bank of China Ltd., China Construction Bank Corp., Agricultural Bank of China Ltd. και Bank of China Ltd.ανέφεραν μειώσεις στα NIM τους για τους πρώτους έξι μήνες του 2023 , αποδίδοντας αυτό σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού λόγω χαλάρωσης της πολιτικής, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παρέμειναν σχετικά σταθερά.

Η ICBC, ο μεγαλύτερος δανειστής στον κόσμο από άποψη ενεργητικού, στις 30 Αυγούστου ανέφερε πτώση 33 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση στο NIM της την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, στο 1,52%.

Συγκριτικά, η Agricultural Bank ανέφερε πτώση 36 μονάδων βάσης στο 1,66%, η Construction Bank είπε ότι ο NIM μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 1,79% και ο NIM της Bank of China συμπιέστηκε 9 μονάδες βάσης στο 1,67%.

Υπάρχουν ακόμα αρνητικά σημεία στο NIM μας το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όχι μόνο επειδή οι αρχές συνεχίζουν να καθοδηγούν τα επιτόκια πολιτικής χαμηλότερα, αλλά και τις πιθανές προς τα κάτω προσαρμογές των επιτοκίων στεγαστικών δανείων στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο”, δήλωσε ο Fu Wanjun, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Agricultural Bank, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τα αποτελέσματα στις 29 Αυγούστου.

Αδυναμία στον κλάδο ακινήτων της χώρας

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας, ο οποίος αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, έχει δει νέα προβλήματα πρόσφατα, με τον όμιλο China Evergrande να αναζητά προστασία έναντι πτώχευσης στις ΗΠΑ και την Country Garden Holdings Co. Ltd. να επιδιώκει να αναβάλει τις πληρωμές για δεσμούς.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 14,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σε μια άλλη πρόκληση για την οικονομία των 17,96 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) στα μέσα Αυγούστου μείωσε τα επιτόκια πολιτικής της για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες για να στηρίξει την οικονομία της χώρας

Ιστορικό χαμηλό στα περιθώρια επιτόκια των εμπορικών τραπεζών της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2023

Το συνολικό NIM των κινεζικών εμπορικών τραπεζών ήταν σε χαμηλό ρεκόρ 1,74% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, δήλωσε τον Αύγουστο η Εθνική Διοίκηση για τον Χρηματοοικονομικό Κανονισμό, η νέα ρυθμιστική αρχή για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τον τομέα των ακινήτων της χώρας, και οι τέσσερις μεγατράπεζες διατήρησαν τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε μεγάλο βαθμό σταθερούς. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) της ICBC ήταν 1,36% στις 30 Ιουνίου, έναντι 1,38% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη πτώση των ΜΕΔ της, κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,28%.

Διαβάστε ακόμη: