Το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς σταθερού στεγαστικού δανείου 30 ετών ξεπέρασε το 7% την Τρίτη, σύμφωνα με το Mortgage News Daily. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Τα επιτόκια αυξάνονται λόγω ενός συνδυασμού ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών.

  • Πρώτον, η αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα κάνει η Federal Reserve με τα επιτόκια, δεδομένης μιας ακόμα ισχυρής οικονομίας.
  • Δεύτερον, η μάχη για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και η πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Και οι δύο είχαν ήδη τα επιτόκια να αυξάνονται την περασμένη εβδομάδα με τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια να υποχωρεί. Ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών.

Την περασμένη εβδομάδα, το μέσο εβδομαδιαίο επιτόκιο συμβολαίου για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμβατά υπόλοιπα δανείων (726.200 $ ή λιγότερο) αυξήθηκε στο 6,69% για δάνεια με προκαταβολή 20%, σύμφωνα με το MBA. Αυτό το ποσοστό ήταν 5,46% την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 4% την εβδομάδα και ήταν 30% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

«Δεδομένου ότι τα επιτόκια ήταν τόσο ασταθή και το απόθεμα προς πώληση εξακολουθεί να είναι σπάνιο, δεν έχουμε ακόμη να δούμε σταθερή ανάπτυξη στις αιτήσεις αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της MBA.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου μειώθηκαν κατά 5% από την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν 44% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο μήνες. Όχι μόνο υπάρχουν πολύ λίγοι δανειολήπτες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια αναχρηματοδότηση, δεδομένου ότι τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλότερα πριν από ένα χρόνο, αλλά οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τον δανεισμό λόγω πρόσφατων τραπεζικών πτωχεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα