Όσοι παράγοντες, αναλυτές, επιχειρηματίες και δανειολήπτες πίστεψαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ τελειώνουν, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και τις προσδοκίες τους ουσιαστικά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορικής νομισματικής σύσφιξης, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει έδαφος να καλύψει, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί ντε Γκίντος.

Ο οποίος, χωρίς να αποκαλύψει πού βλέπει την κορύφωση των επιτοκίων, δήλωσε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία των επόμενων μηνών.

Αυτά θα περιλαμβάνουν τον δομικό πληθωρισμό (για τον οποίο επιμένει η στήλη να σας επισημαίνει, ως στοιχείο ιδιαίτερα αρνητικό και προβληματικό) στον οποίο οι αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί όλο και περισσότερο καθώς είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Μαδρίτη, ο ντε Γκίντος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε στο ταξίδι σύσφιξης…

Σίγουρα έχουμε πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος».

Θυμίζω ότι η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, καθώς οι προσπάθειές της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% ήρθαν αντιμέτωπες με την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού τομέα.

Προσέξτε τώρα τι συμβαίνει: Ενώ οι αγορές στοιχηματίζουν σε δύο επιπλέον αυξήσεις, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προϊδεάζουν ανοιχτά ότι η σύσφιξη μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί και μετά το καλοκαίρι!

Σενάριο καταστροφικό μεν για επιχειρήσεις και δανειολήπτες, όχι όμως για τις τράπεζες, που καρπούνται τα αυξημένα επιτόκια και σωρρεύουν άκοπα κέρδη.

Διαβάστε περισσότερα