Εάν η άδεια από την εργασία σας κατά τη διάρκεια των διακοπών ή οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς σας έκαναν να σκεφτείτε να βρείτε μια νέα δουλειά, τότε δεν είστε μόνοι.

«Η αρχή της νέας χρονιάς είναι συνήθως μια εποχή για προβληματισμό και λήψη αποφάσεων. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τους στόχους της καριέρας τους για το επόμενο έτος και θέλουν διακαώς να ξεκινήσουν με το… δεξί», δήλωσε στο Make It του CNBC η Gaelle Blake, επικεφαλής των μόνιμων διορισμών στην εταιρεία προσλήψεων Hays. Τα δεδομένα το υποστηρίζουν.

Το 47% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι αναζητούσαν έναν νέο ρόλο στα τέλη του 2022, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας πρόσληψης Robert Half. Ομοίως, τα δεδομένα που παρέχονται στην πλατφόρμα Make It by jobs του CNBC Indeed έδειξαν ότι οι αναζητήσεις στην αγορά εργασίας είναι υψηλότερες τον Ιανουάριο μήνα και η πιο πολυάσχολη μέρα για αυτές πέφτει συχνά την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Ταυτόχρονα, οι λίστες με τις θέσεις εργασίας τείνουν να ξεκινούν πιο αργά τη χρονιά και να αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Indeed. «Η δραστηριότητα των προσλήψεων υστερεί τις προηγούμενες εβδομάδες, πριν φτάσει σε υψηλό επίπεδο στα τέλη Ιανουαρίου και τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο οικονομολόγος του Indeed στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τζακ Κένεντι. 

Τι σημαίνει όμως αυτό για άτομα που προσπαθούν να βρουν μια νέα δουλειά αυτή τη στιγμή;

Περισσότερος ανταγωνισμός 

Τα δεδομένα του Indeed υποδηλώνουν ότι τείνουν να υπάρχουν λιγότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην αρχή του έτους, όταν περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν εργαζομένους. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τα άτομα που αναζητούν εργασία, όπως να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό ή αυστηρότερες συνθήκες καθώς και μεγάλη καθυστέρηση στις απαντήσεις από τους πιθανούς εργοδότες. Ειδικά εφέτος, υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τους τελευταίους μήνες, οι απολύσεις αυξήθηκαν λόγω του τεχνολογικού κλάδου. Καθώς η ύφεση βρίσκεται κοντά ή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες χώρες, πολλές εταιρείες θα προχωρήσουν επίσης σε “πάγωμα” των προσλήψεων ή θα αναγκαστούν να περικόψουν θέσεις εργασίας. 

Πρέπει τα άτομα που ψάχνουν για δουλειά να το… καθυστερήσουν;

«Όσοι ξεκινούν την αναζήτηση εργασίας τον Ιανουάριο δεν θα πρέπει να αποθαρρύνονται από τις καθυστερήσεις», λέει ο Kennedy, προσθέτοντας ότι το να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας νωρίς θα μπορούσε ακόμη και να σας φέρει σε πλεονέκτημα. «Οι εργοδότες που είναι σε θέση να κινηθούν γρήγορα μπορεί επομένως να είναι σε θέση να κλέψουν και εργαζόμενους από τον ανταγωνισμό», εξήγησε. Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι εντελώς ζοφερή για όσους αναζητούν εργασία, πιστεύει ο Kris Harris, περιφερειακός διευθυντής του Robert Half.

«Αν και η ύφεση θα είναι φυσικά στο μυαλό όλων αυτή τη στιγμή, δεν θα την άφηνα να σας αποβάλει να εξερευνήσετε νέες ευκαιρίες. Αυτή είναι μια ύφεση που δεν μοιάζει με καμία άλλη όπου τα επίπεδα απασχόλησης είναι ακόμα σχετικά υψηλά και η ζήτηση για καλούς υπαλλήλους είναι ακόμα ισχυρή», είπε στο Make It του CNBC. Επιπλέον, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία του Covid-19 και ως εκ τούτου υπάρχουν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας από όσους αναζητούν εργασία σε πολλές περιπτώσεις, επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμη: