Το 2023 δεν έφθασε με τις καλύτερες προοπτικές ούτε για τις εθνικές οικονομίες, ούτε για τις αγορές εργασίας. Ο υψηλός πληθωρισμός και η πτώση των αγορών, κληροδοτήματα της χρονιάς που έφυγε, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για οικονομική πρόοδο και ευημερία, τουλάχιστον όσο οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται και στις πάμπολλες οικονομικές αβεβαιότητες προστίθεται άκρως απειλητική και η γεωπολιτική αγωνία.
Το γενικότερο κλίμα μόνο ευνοϊκό δεν μοιάζει για όσους ζητούν εργασία. Και όμως, παρά το ερεβώδες σκηνικό πλήθος επιχειρήσεων και επαγγελματικών κλάδων πασχίζουν να βρουν στελέχη για να προσλάβουν. Το αμερικανικό περιοδικό Forbes εντόπισε τους πέντε κλάδους που προσφέρουν στην παρούσα συγκυρία τις καλύτερες δυνατότητες απασχόλησης.
1. Ηλεκτρονικό εμπόριο
Δεν συνιστά βέβαια έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη καταχώριση στη λίστα των επιχειρηματικών κλάδων με μεγάλες προοπτικές για να προσληφθεί κάποιος έχει να κάνει με τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η πανδημία έχει προκαλέσει εδώ και τρία χρόνια μια κατάρρευση του «φυσικού» λιανικού εμπορίου και μια θεαματική στροφή των καταναλωτών προς το Διαδίκτυο.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των εργαζομένων στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες αυξήθηκε κατά 15% την περίοδο 2017-2022. Κάποιοι μετά την κάμψη της πανδημίας προέβλεπαν απομάκρυνση του κόσμου από τις ηλεκτρονικές αγορές. Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποκτήσει μερίδιο 27% στο σύνολο των λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως έως το έτος 2026 – σήμερα κατέχει μερίδιο 22%.
Γιατί αυτή η πρόβλεψη; Επειδή οι αγορές μέσω Διαδικτύου μέχρι τώρα είχαν διαδοθεί πολύ στις ΗΠΑ και στην Ασία (στην Κίνα εκτινάχθηκαν στα ουράνια λόγω των αυστηρών λοκντάουν). Τώρα όμως η «συνήθεια» επεκτείνεται και εδραιώνεται στη Δυτική Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική, ακόμα και στην Αφρική. Οι επενδύσεις με διεθνή παρουσία έχουν τεράστιες δυνατότητες επέκτασής τους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και για να το πετύχουν αυτό είναι προφανές ότι χρειάζονται εργαζόμενους για να προσλάβουν.
2. Υπογιστικό νέφος
Από την περίοδο που η πανδημία βρισκόταν σε έξαρση, μια από τις μεγαλύτερες τάσεις που παρατηρήθηκαν σε σχεδόν κάθε επιχειρηματικό και επαγγελματικό κλάδο ήταν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του. Οι εταιρείες που προηγουμένως ήταν διστακτικές έως και απρόθυμες να αγκαλιάσουν τις υπάρχουσες τεχνολογίες και να υιοθετήσουν, για παράδειγμα, την απομακρυσμένη εργασία ή την αυτοματοποίηση των λειτουργιών τους αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν. «Τώρα το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και δεν φαίνεται πιθανό να κλείσει σύντομα», σημειώνει το Forbes.
«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται αυτήν την ψηφιακή επιτάχυνση, τείνουν να εξετάζουν αμέσως μερικά από τα πιο συναρπαστικά, φουτουριστικά χαρακτηριστικά της, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (η οποία είναι στην πραγματικότητα η επόμενη καταχώρηση σε αυτήν τη λίστα των κλάδων με μεγάλες προοπτικές προσλήψεων). Αλλά η ‘βαρετή’, παρασκηνιακή τεχνολογία, είναι επίσης απίστευτα σημαντική και εδώ ανήκει το cloud computing», υπογραμμίζει το αμερικανικό περιοδικό.
Τώρα που περισσότερες εταιρείες έχουν αγκαλιάσει την εξ αποστάσεως και την υβριδική εργασία, χρειάζονται τεχνολογία που τους επιτρέπει να συνεργάζονται αποτελεσματικά. Το «υπολογιστικό νέφος» είναι απαραίτητο για αυτό επειδή συγχρονίζει πληροφορίες και δεδομένα μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών στιγμιαία. Η αγορά του cloud computing έχει προοπτικές ανάπτυξης κατά 15,7% ετησίως από το 2023 έως το 2030, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για προσλήψεις προσωπικού.
«Ενώ πολλοί μπορεί να υποθέσουν ότι απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας επιτυχημένης καριέρας στο cloud computing, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Διευθυντές έργων, ειδικοί στον κυβερνοχώρο, σύμβουλοι επιχειρήσεων και άλλοι επαγγελματίες χρειάζονται για να εργαστούν δίπλα σε μηχανικούς», σημειώνει το Forbes.
3. Τεχνητή νοημοσύνη
Τα τελευταία χρόνια λίγες τεχνολογίες έχουν συζητηθεί και διαφημιστεί περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Οργανισμοί σε όλους σχεδόν τους άλλους τομείς υιοθετούν ή εξετάζουν τις δυνατότητες που τους παρέχει αυτή η τεχνολογία – από ρομπότ που μπορούν να συνεργαστούν σε χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι απλά εργαλεία αυτοματισμού που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να χειριστούν την εισαγωγή δεδομένων και το μάρκετινγκ.
Η τεχνητή νοημοσύνη συνδέεται επίσης με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το cloud computing και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things, η συνδεσιμότητα και διαδικτυακή «επικοινωνία» διαφόρων συσκευών δηλαδή). Για παράδειγμα, μια εταιρεία εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να χρησιμοποιήσει αισθητήρες για να παρακολουθήσει αντικείμενα σε ένα εργοστάσιο και να προσθέσει αυτά τα δεδομένα σε ένα εταιρικό πρόγραμμα «ανεβασμένο» στο cloud. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλύσει τις πληροφορίες για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανά προβλήματα.
Η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης κατά 20,1% την περίοδο 2023-2029. Πολλές νεοφυείς εταιρείες στον κλάδο θα δημιουργηθούν την εφετινή χρονιά και τα επόμενα χρόνια βεβαίως. Οι εταιρείες αυτές θα αναζητήσουν επαγγελματίες από μια μεγάλη «γκάμα» ειδικοτήτων, από οικονομολόγους και ειδικούς στο μάρκετινγκ έως εργαζομένους στην εξυπηρέτηση πελατών (customer service).
4. Υγεία
Οι ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσει κανείς τις προοπτικές απασχόλησης που διαθέτει. Σύμφωνα με προβλέψεις του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS), η απασχόληση στην υγειονομική περίθαλψη θα αναπτυχθεί κατά 13% την περίοδο 2021-2031. «Η Υγεία είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους επαγγελματικούς κλάδους αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ», σημειώνει το Forbes.
Ενώ πολλά από τα επαγγέλματα σε αυτόν έχουν να κάνουν με την υγεία με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή αφορούν γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη διοίκηση των υγειονομικών μονάδων, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικών και σε άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες.
Οι μέσες ετήσιες αποδοχές ενός διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας (διευθύνει και συντονίζει τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών παρόχων υγειονομικής περίθαλψης) είναι 101.340 δολάρια στις ΗΠΑ. Οι προοπτικές απασχόλησης των διευθυντών ιατρικών υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 28% τη δεκαετία 2021-2031, πολύ υψηλότερα δηλαδή από το μέσο όρο του κλάδου.
5. Φιλοξενία και αναψυχή
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν υπήρξε κλάδος που να επλήγη περισσότερο από τη φιλοξενία. Πάμπολλες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, παρά το ότι απέλυσαν όλο το προσωπικό που απασχολούσαν. Τώρα ο κλάδος της φιλοξενίας περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. «Πρόκειται για ανατροπή», γράφει χαρακτηριστικά το Forbes.
Στην κατάταξη του αμερικανικού BLS που αφορά τους κλάδους με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους μισθούς και απασχόληση, ο ευρύτερος τομέας της φιλοξενίας και της αναψυχής καταλαμβάνει τις 7 από τις 20 θέσεις. Ενώ πολλοί συνδέουν τον κλάδο της φιλοξενίας και της αναψυχής με υπαλληλικά επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών χαμηλής εξειδίκευσης σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, πάρκα ψυχαγωγίας, ακόμα και σε μουσεία και ιστορικές τοποθεσίες, υπάρχουν επίσης πολλές ευκαιρίες για διευθυντικές και επαγγελματικές θέσεις στα «πίσω γραφεία» μεγάλων εταιρειών φιλοξενίας, διευκρινίζει το Forbes.
Διαβάστε ακόμη: