search

MAIN STREET

Τεχνολογικός κλάδος: Εχει χάσει πάνω από $400 δις. σε αξία εφέτος

Η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών startups αναμένεται να μειωθεί στα $85 δισ. εφέτος.

Τεχνολογικός κλάδος: Εχει χάσει πάνω από $400 δις. σε αξία εφέτος

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος έχει χάσει περισσότερα από $400 δισ σε αξία εφέτος, σύμφωνα με την εταιρεία Atomico. Η συνδυασμένη αξία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας μειώθηκε στα $2,7 τρισ από το ανώτατο όριο των $3,1 τρισ στα τέλη του 2021, ανέφερε η Atomico στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο «State of European Tech».

Τα στοιχεία αποτυπώνουν την δύσκολη χρονιά που βίωσε ο κλάδος της τεχνολογίας και ειδικά οι ακριβές εταιρείες τεχνολογίας που είδαν τις μετοχές τους να υφίστανται μεγάλη πίεση από παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και αντιστρέφουν τα μέτρα τόνωσης της εποχής της πανδημίας για να αποτρέψουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό ώθησε τους επενδυτές να επαναξιολογήσουν τις θέσεις τους σε εταιρείες τεχνολογίας με ζημία, των οποίων οι αξίες βασίζονται συνήθως στις προσδοκίες για μελλοντικές ταμειακές ροές.

Δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον

«Ηταν μια δύσκολη χρονιά – πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, αυξήσεις επιτοκίων, γεωπολιτικές εντάσεις σε όλη την ήπειρο», δήλωσε στο CNBC ο Tom Wehmeier, συνεργάτης της Atomico. «Είναι το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Στην Ευρώπη, ορισμένες εταιρείες έχουν δει απότομες πτώσεις στις αγοραίες αξίες τους. Η Klarna, ο σουηδικός όμιλος “buy now, pay later”, μείωσε την αποτίμησή του κατά 85% από $45,6 δισ σε $6,7 δισ σε έναν λεγόμενο «γύρο του θανάτου». Οι μετοχές της Spotify, εν τω μεταξύ, έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% τον περασμένο χρόνο. Η συνολική χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων των ευρωπαϊκών startups αναμένεται να μειωθεί στα $85 δισ εφέτος, σύμφωνα με την έκθεση της Atomico, η οποία βασίζεται σε ποσοτικά δεδομένα και έρευνες σε 41 χώρες. Αυτό είναι χαμηλότερο κατά 18% από πάνω από $100 δισ ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων που συγκεντρώθηκαν το 2021. Ωστόσο, ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσό που έχει επενδυθεί ποτέ στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα μέχρι σήμερα, είπε η Atomico. Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην τεχνολογία κατέρριψαν τα ρεκόρ πέρυσι, καθώς η συμμετοχή των επενδυτών των ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε νέα ύψη.

Διαβάστε ακόμη: