search

ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Η αποστολή Artemis 1 έφτασε στη Σελήνη

Η κάψουλα Orion έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 (ώρα Ελλάδας). Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι εμβληματικές αποστολές Apollo 11, 12 και…

NASA: Η αποστολή Artemis 1 έφτασε στη Σελήνη

Η ρομποτική αποστολή Artemis 1 της NASA έφτασε στον τελικό της προορισμό στη Σελήνη, αφότου πέρασαν πέντε μέρες από την εκτόξευσή της που πραγματοποιήθηκε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευμα καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη.

Η κάψουλα Orion έφτασε στην ελάχιστη απόσταση από το φεγγάρι στις 14:44 (ώρα Ελλάδας). Καθώς πετούσε σε χαμηλό ύψος, πέρασε πάνω από τις περιοχές όπου προσεδαφίστηκαν οι εμβληματικές αποστολές Apollo 11, 12 και 14 κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70.

Μάλιστα την ώρα που το σκάφος πέρασε πίσω από το φεγγάρι χάθηκε η επαφή με τη Γη για 34 λεπτά. Πλέον η NASA περιμένει για το επόμενο σήμα και τη μετάδοση των εικόνων που θα έχει συλλέξει. Όταν ολοκληρωθεί η μανούβρα του, το Orion θα «πιαστεί» από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης και θα τεθεί σε τροχιά γύρω της.

«Αυτή είναι μια από εκείνες τις μέρες που σκεφτόμασταν και μιλούσαμε για πολύ, πολύ καιρό», δήλωσε ο διευθυντής πτήσης Zeb Scoville τη στιγμή που περίμενε να ξαναυπάρξει η επαφή.

Την ίδια ώρα η NASA δημοσιοποίησε μία φωτογραφία από την αποστολή Artemis. Πρόκειται για ξεχωριστή φωτογραφία αφού το Orion έβγαλε μια… σέλφι που το δείχνει να βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Τη φωτογραφία κατέγραψε την τρίτη μέρα της αποστολής μια από τις κάμερες του σκάφους που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, στο σημείο που βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σημειώνεται πως αυτή ήταν η τρίτη απόπειρα εκτόξευσής και στέφθηκε με επιτυχία. Υπενθυμίζεται πως οι δύο προηγούμενες απόπειρες ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ενώ δύο κυκλώνες ανέβαλαν επίσης για εβδομάδες την απογείωση.

Διαβάστε ακόμη: